Hyppää sisältöön

Kansainvälinen rikollisryhmä yritti perustaa Suomeen alaosaston – poliisi pysäytti

Ryhmän johtohahmon tavoitteena oli perustaa Suomessa alaosasto rikollisryhmälle. Ryhmällä oli yhteyksiä Ruotsin Södertäljen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Poliisiunivormun hihamerkki.
Poliisi pääsi rikollisryhmän jäljille oman tiedonhankintansa kanssa. Esitutkinnan aikana otettiin kiinni 13 henkilöä. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Otso Karhu

Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisi on pysäyttänyt kansainvälisen rikollisryhmän juurtumisen Suomeen.

Poliisin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ryhmän johtohahmon tavoitteena oli perustaa Suomeen ryhmän alaosasto.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikiven mukaan organisaatio käynnisti toimintaansa Suomessa viime vuoden keväällä.

– Saimme estettyä rikollisryhmää saamasta jalansijaa kokaiinimarkkinoilla Suomessa, eli toiminta saatiin pysäytettyä heti alkumetreillä, Uusikivi sanoo.

Ryhmän johtohahmo ja toinen pääepäilty ovat poliisin mukaan Ruotsin kansalaisia. Heidät vangittiin syyskuun alkupuolella epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista.

Nimi ja roolijaot jo valmiina

Ryhmän oli tarkoitus hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia. Ryhmällä oli jo nimi, roolijako ja käskyvaltasuhteet.

Poliisin mukaan kyse ei kuitenkaan ole niin sanotusta liivi- tai moottoripyöräjengistä.

Johtohahmo värväsi ryhmän jäsenet Suomessa ja hankki heille ampuma-aseet. Hän myös raportoi Suomen pään toiminnasta ulkomailla, mahdollisesti Ruotsissa, toimivalle katto-organisaatiolle.

Tutkinnanjohtaja Uusikiven mukaan epäillyt ovat 1970- ja 1980 -luvuilla syntyneitä raavaita miehiä. Epäiltyjen joukossa on myös yksi nainen.

– Kyse ei siis ole nuorten miesten katujengeistä, joita Ruotsin uutisoinnissa on nyt näkynyt, Uusikivi sanoo.

Esitutkinnassa selvisi, että ryhmän sisäisessä kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. Poliisi sai ryhmän hankkimasta valvontajärjestelmästä videon, jossa johtohahmo pahoinpitelee rikollisryhmän jäsentä pitkäkestoisesti kurinpitotarkoituksessa.

Videomateriaali lähetettiin ulkomaille katto-organisaatiolle todisteeksi kurinpidon toimenpiteistä. Poliisi ei saanut varmistettua, lähetettiinkö materiaali juuri Ruotsiin.

– Tässä jutussa oli uutta se, että kurinpitoa kuvattiin videoille ja videoita lähetettiin eteenpäin, Uusikivi sanoo.

Johtohahmo lähetti jäsenille viestejä, joissa hän kehotti laittamaan nettiin hakusanoiksi oman nimensä ja ”Södertäljen mafia”. Johtohahmo halusi, että vastaanottaja näkee uutiset ja keskustelut, joista käy ilmi hänen kytköksensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen Ruotsissa.

– Näyttäisi siltä, että ryhmällä on yhteyksiä Södertäljen järjestäytyneeseen rikollisuuteen, Uusikivi kertoo.

Poliisi ei saanut kuitenkaan varmennettua katto-organisaation toimijan henkilöllisyyttä niin, että hänet olisi voinut saada kansainvälisellä etsintäkuulutuksella Suomeen vastaamaan teoistaan.

– Tutkinta tavallaan katkeaa Suomen rajalle.

Jäljille päästiin toisesta tutkinnasta

Poliisi pääsi rikollisryhmän jäljille oman tiedonhankintansa kautta. Pääepäillyt otettiin kiinni seksuaalirikoksista Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten operaatiossa. Esitutkintaosuus alkoi paljastavan operaation jälkeen.

Poliisi otti paljastavassa operaatiossa ja esitutkinnan aikana kiinni 13 henkilöä, joista kaksi pääepäiltyä on edelleen vangittuna.

Rikollisryhmän epäillään järjestelleen ulkomailta Suomeen amfetamiinia ja nelisen kiloa kokaiinia. Levitettyjen huumausaineiden arvo oli ainakin 450 000 euroa.

Poliisi takavarikoi ryhmältä kannabiskasvattamoita, amfetamiinia ja kokaiinia sekä useita ampuma-aseita.

Huumausaineita varastoitiin ja levitettiin lyhytaikaisista vuokra-asunnoista käsin, jotka sijaitsivat Helsingin kantakaupungissa. Poliisi takavarikoi yhdestä vuokrahuoneistosta videovalvontajärjestelmän.

– Videovalvontajärjestelmän avulla organisaation johtohahmot Suomessa sekä ulkomailla valvoivat kulkua ja toimintaa huumevarastoina käytetyissä asunnoissa, Uusikivi sanoo.

Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan. Asian pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikolla.

Juttua muokattu 21.1.2023 kello 17.25: lisätty lisätietoa Toni Uusikiven haastattelusta.

Suosittelemme sinulle