Hyppää sisältöön

Riita vedenpullottamosta ratkesi Lahdessa, yrittäjältä puuttuvat enää pankkitili ja työntekijät

Aasian ja Lähi-idän markkinoille vettä vievä pullottamo on jälleen singaporelaisen omistajan hallussa. Lahden-tehdas seisahtui vuonna 2020 oikeusriitaan liikekumppaneiden välillä. Yrittäjä aikoo käynnistää koneet uudelleen jo tänä vuonna.

Lahteen vuosia vedenpullottamoa kaavaillut yrittäjä Allan Poh kertoo, että tuotanto tehtaalla pyritään aloittamaan jo kesään mennessä.
Sini Ojanperä

Tyhjän panttina Lahdessa seisoneen, vientimarkkinoille tähdänneen vedenpullottamon tulevaisuus on jälleen alkuperäisen omistajansa käsissä. Lahteen rakennettiin vuonna 2020 tehdas, jolla oli määrä pakata Salpausselän pohjavettä myytäväksi ulkomailla.

Tuotanto ei ehtinyt edes päästä kunnolla alkuun, kun tehdaskiinteistön omistaja ja pullottamon toiminnasta vastannut yhtiö ajautuivat riitoihin.

Kiistaa käsiteltiin käräjäoikeudessa viime vuonna. Nyt tehtaan omistaja, singaporelainen Allan Poh, kertoo sopineensa asian vastapuolen kanssa. Päijät-Hämeen käräjäoikeudesta vahvistetaan, että riita-asiassa ei ole enää vaatimuksia.

Tiistaina 31. tammikuuta Poh pääsi ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa käymään omilla avaimilla tehtaassaan Lahdessa.

– Olen innoissani ja hyvin optimistinen tulevaisuuden suhteen. Paljon työtä on kuitenkin tehtävänä, Poh kertoo.

Lahden vedenpullottamosta sisäkuvaa, laitteistoa tyhjillään, tuotanto ei vielä käynnissä.
Lahden vedenpullottamon laitteisto on valmis tuotannon aloittamiseen. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Hän aikoo seuraavaksi pestata tehtaalle tuotantojohtajan ja työntekijöitä, joita tarvitaan aluksi kymmenkunta. Singaporelainen toivoo löytävänsä tekijät nopeasti.

– Tähtäimessäni on aloittaa tuotanto jo tämän vuoden toisella neljänneksellä. Toivottavasti saamme ihmiset kokoon muutamassa kuukaudessa.

Vastaanotto markkinoilla askarruttaa

Matkassa on vielä muitakin mutkia kuten se, ettei Poh'n yhtiö H2O4U Finland ole saanut pankkitiliä. Hän arvioi sen johtuvan joko siitä, että H2O4U:ta haettiin keväällä 2022 konkurssiin, tai päättyneestä riita-asian käsittelystä. Käräjäoikeus hylkäsi konkurssihakemuksen.

Suurimpana haasteena Allan Poh pitää sitä, miten markkinat reagoivat tuleviin tuotteisiin. Hän sanoo käyneensä jakelijoiden kanssa keskustelua ja saaneensa heiltä myönteistä palautetta. Lahtelaisvettä on tarkoitus myydä Kiinaan, Lähi-itään ja Kaakkois-Aasiaan.

– Kiina on avautunut vastikään, joten ajoitus näyttää hyvältä, Poh toteaa.

Suosittelemme sinulle