Hyppää sisältöön

Metsästäjät tekivät uuden hakemuksen Ylämaan koirasusien kaatamiseksi – riistakeskus ennakoi ripeää käsittelyä

Varsinainen lupapäätös tulee, kun pyyntiolosuhteet ovat otollisimmat. Ajoitus on riistakeskuksen mukaan olennainen, sillä poikkeuslupa on voimassa kolme viikkoa.

Vargar i vinterlandskap.
Ylämaan laumasta on tehty uusi kaatolupahakemus Suomen Riistakeskukseen. Kuvituskuva. Kuva: Michael Weber/imageBROKER/Shutterstock/All Over Press
Riitta Väisänen

Suomen riistakeskus on vastaanottanut metsästäjien hakemuksen Ylämaalla liikkuvien koirasusien kaatamiseksi Lappeenrannassa.

Itärajan pinnassa liikkuu arviolta kahdeksan eläimen lauma, jossa on koirasusia ja tiettävästi myös susia. Lupahakemus koskee koko laumaa.

Riistakeskus arvioi, että se saa käsiteltyä hakemuksen ripeästi. Julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen puhuu päivistä.

– Aineistoa on aika hyvin kasassa entisen päätöksen osalta ja jonkin verran lisätietoa tullut sen jälkeen, sanoo Härkönen.

Varsinaisen päätöksen Riistakeskus julkaisee, kun pyyntiolosuhteet ovat otollisimmat. Asiaan vaikuttaa Härkösen mukaan myös se, ovatko pyydettävät eläimet maisemissa.

– Jotta osaisimme ajoittaa päätöksen järkevällä tavalla.

Ajoitus on olennainen, sillä poikkeuslupa on voimassa kolme viikkoa.

Riistakeskus saa ajantasaista tietoa olosuhteista ja lauman liikkeistä paikallisilta.

Ensimmäinen lupa ehti vanheta

Lauma viettää suurimman osan ajastaan Venäjän puolella.

Riistakeskus myönsi ensimmäisen kerran poikkeusluvan lauman kaatamiseen joulukuussa 2022.

Metsästystä ei tuolloin ehditty aloittaa ja lupa vanheni, sillä Suomen luonnonsuojeluliiton paikallispiiri valitti luvasta hallinto-oikeuteen.

Poikkeuslupa perustui Luonnonvarakeskuksen suositukseen hävittää koko perhelauma kerralla, jotta niiden geenien leviäminen saataisiin estettyä. Koirasusi on Suomessa määritetty haitalliseksi vieraslajiksi.

Lappeenrannan Ylämaa sijaitsee aivan Venäjän rajan tuntumassa noin 30 kilometriä Lappeenrannan keskustasta etelälounaaseen.

Suosittelemme sinulle