Hyppää sisältöön

Sunny Car Centerin perustajan oikeuskäsittely siirtyy – tuomarin mukaan ei ole tietoa miten kauan ”lentokelvottomuus” kestää

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomari toivoo, että Markku Ritaluoma saataisiin henkilökohtaisesti paikalle vastaamaan. Videokuuleminen on mahdollista, mutta siihen ei haluttaisi mennä.

Liikemies Markku Ritaluoma kuvattuna vuonna 2018.
Liikemies Markku Ritaluoma kuvattuna vuonna 2018. Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle
Riitta Tapiomäki

Liikemies Markku Ritaluoma on toimittanut Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen terveydentilastaan todisteet, joiden perusteella hän ei kykene saapumaan oikeuteen kuultavaksi ainakaan maaliskuun aikana, tuskin huhtikuussakaan. Näin kertoo Ritaluoman asianajaja Riitta Leppiniemi.

Syyttäjät vaativat Ritaluomalle yhteensä viiden vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Ritaluomaa syytetään kahdesta törkeästä petoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Syytteet liittyvät Ritaluoman toimintaan autokauppayhtiö Sunny Car Centerin perustajana.

Rikosoikeudenkäynnille ei joulukuisessa valmisteluistunnossa määrätty käsittelypäivää, koska Ritaluoman asianajajan mukaan jo silloin oli tiedossa Ritaluoman heikko terveydentila.

Käräjätuomari Timo Lehtosen mukaan laki mahdollistaa myös videokuulemisen, mutta sellaisen järjestäminen on tuomioistuimen harkinnassa.

– Tässä on katsottu, huomioon ottaen asian laatu ja laajuus, sekä myös mahdollisuus asianmukaisesti puolustautua avustajansa kanssa, että läsnäolo istunnossa on ensisijainen vaihtoehto ja videokuulemiseen mennään vasta sitten, jos läsnäolo istunnossa ei olisi mahdollista, toteaa Lehtonen.

Lehtosen mukaan on epävarmaa, milloin Ritaluoma voitaisiin saada oikeuden eteen Hämeenlinnaan.

– Asiantilan selvittämistä on omiaan vaikeuttamaan se, ettei ole ihan helppoa saada ulkomaan lääkäriltä sen sisältöistä lääkärinlausuntoa, jossa olisi riittävän selvästi otettu kantaa siihen, kuinka pitkään Ritaluoman ”lentokelvottomuus” jatkuu.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle