Hyppää sisältöön

Vanhemmat laiminlöivät vaikeasti sairaan lapsensa hoitoa ja poika kuoli – tuomio ehdollista vankeutta

Poika oli vuodepotilas ja hänellä oli muun muassa vaikeahoitoinen epilepsia. Käräjäoikeus piti eteläpohjalaisten vanhempien tekoa törkeänä, koska hoitoa laiminlyötiin kuukausien ajan.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus edestä päin, portaat ja pääovi.
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi Etelä-Pohjanmaalla asuvat vanhemmat ehdolliseen vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Mirva Ekman,
Riia Hantula

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Etelä-Pohjanmaalla asuvat vanhemmat törkeästä kuolemantuottamuksesta ehdolliseen vankeuteen. Heidän katsotaan laiminlyöneen vaikeasti sairaan ja puolustuskyvyttömän poikansa hoidon ja näin aiheuttaneen tämän kuoleman.

Ehdollisen vankeuden kesto on molemmille 1960-luvulla syntyneille vastaajille vuosi ja kahdeksan kuukautta.

Poliisi oli löytänyt pojan kuolleena kotoaan joulukuussa 2020. Kuolinsyy oli kuolintodistuksen mukaan epileptinen kohtaus ja kuolemaan myötävaikuttivat vaikea aliravitsemus ja nestevajaus.

Lapsen riittävästä hoidosta ei oltu huolehdittu huhtikuun alusta alkaen.

Pojan hoito laiminlyötiin

Tuomion mukaan poika on ollut vaikean henkisen kehitysvammaisuuden, neliraajahalvauksen ja vaikeahoitoisen epilepsian johdosta vuodepotilas ja täysin vanhempiensa hoidon varassa.

Tuomiokirjelmässä todetaan, että yhdeksän kuukauden aikana poika sai vain kahden kuukauden ajan hänelle määrättyä ravintoliuosta. Lisäksi hänelle on annettu kotona maitoa, kermaa ja mehua. Apteekkitietojen mukaan epilepsialääkkeitä oli haettu vain osaksi edellä mainittua ajanjaksoa.

Käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa pojan äiti sanoi hoitovastuun kuuluneen isälle. Isä puolestaan sysäsi hoitovastuun pojan äidille, joka oli lapsen omaishoitaja.

Käräjäoikeus toteaa, että mikäli vanhemmat eivät taloudellisesti pystyneet huolehtimaan lapsen lääkityksestä ja ravinnosta, heidän olisi tullut pyytää apua eikä jättää poikaa hoitamatta.

Kuolema aiheutui törkeällä huolimattomuudella

Oikeus katsoo, että vastaajien on täytynyt ymmärtää, että heidän menettelystään voi seurata lapsen kuolema. Käräjäoikeus katsoo vastaajien syyllistyneen törkeään kuolemantuottamukseen.

Tuomiota määrätessään oikeus otti kuitenkin huomioon äidin sairastaman masennuksen ja molempien vanhempien voimavarojen riittämättömyyden vaikeavammaisen lapsen hoidossa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme sinulle