Hyppää sisältöön

Pientalot halpenivat viime vuonna enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla – asuntomyyjä: osa myyjistä loukkaantui liian alhaisista tarjouksista

Omakotitalojen keskihinnat kääntyivät viime vuonna selvään laskuun vuosien nousuputken päätteeksi. Talokauppojen lukumäärät jopa romahtivat edellisvuodesta.

Henkilökuvassa Sami Paulig, asuntomyyjä, Huoneistokeskus Oy.
Sami Paulig esittelee vantaalaista omakotitaloa, joka on ollut myynnissä kolmisen kuukautta. Se on normaalia pidempi myyntiaika. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Pekka Pantsu

Viime vuosi käänsi vuosia vilkkaana käyneen talokaupan suunnan. Vielä alkuvuodesta kauppoja tehtiin hyvin ja ennätyshintoihin. Sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, tuli energiakriisi ja korot alkoivat nousta. Asunnonostajiin iski epävarmuus. Moni siirtyi katsomoon odottamaan parempia aikoja.

– Kesälomien jälkeen asuntomarkkina ei palannut entiselleen, vaan loppuvuosi oli normaalia selkeästi hiljaisempi, todella paljon hiljaisempi kuin edelliset vuodet, kuvaa muutosta Huoneistokeskuksen asuntomyyjä Sami Paulig.

Jäljelle jääneet asunnonostajat eivät olleet enää valmiita maksamaan pyydettyjä hintoja. Myyjät taas olivat haluttomia pudottamaan pyyntihintojaan, vaikka markkinatilanne oli muuttunut.

– Loppuvuodesta tuli paljon enemmän tosi alhaisia tarjouksia eli tingittiin hyvinkin paljon. Omakotitalokaupoissa tarjoukset olivat suurinpiirtein kymmenen prosenttia alle pyynnön ja joissain tapauksissa paljon enemmänkin.

– Myyjät jopa pelästyivät, että tuli niin alhaisia tarjouksia. Välillä oli hankala edes saada vastatarjousta (myyjältä) aikaiseksi, koska oli vähän loukkaannuttu hyvinkin alhaisista tarjouksista, Paulig kertoo.

Maanmittauslaitoksen juuri julkaistujen viime vuoden tilastojen mukaan kauppoja kuitenkin lopulta toteutui, mutta esimerkiksi Kainuussa kaava-aluekauppojen keskihinnat laskivat 19 prosenttia ja haja-alueella jopa 50 prosenttia. Isoja miinuksia kirjattiin muuallakin. Toisaalta monessa maakunnassa hinnat nousivat, kuten oheisista taulukoista havaitsee. Suurista kaupungeista poikkeuksen muodostaa Oulu, jossa keskihinnat nousivat viime vuonna 16 prosenttia.

Koko maan keskihinnat putosivat viime vuonna enemmän kuin vuosiin, kaava-alueella kolme prosenttia, haja-alueella keskimäärin kahdeksan prosenttia. Vain 1990-luvun lamassa hinnat laskivat enemmän, silloin vieläpä monta vuotta peräkkäin. Toisaalta vuonna 2021 keskihinnat olivat korkeammalla kuin toistaiseksi koskaan, joten vuoteen 2022 lähdettiin hintahuipulta.

– Kaikki asuntomuodot olivat saavuttaneet piikkihinnan ja tuli aika korkeahintaisiakin kauppoja. Kaikki meni kaupaksi jopa ennen näyttöjä tosi nopeasti.

Kaupungeissa hurja pudotus

Pauligin mukaan sota käänsi vauhdikkaan alkuvuoden tilanteen täysin. Se heijastui vuoden mittaan paitsi hintaan, ennen kaikkea pientalojen kauppamääriin.

Koko maan kauppamäärät laskivat 21 prosenttia edellisvuodesta. Yksittäisissä kaupungeissa nähtiin reilusti jyrkempiä pudotuksia: Tampere (-40%), Turku (-37%), Espoo (-37%), Helsinki (-33%)

Näin hurjaa kertapudotusta ei ole nähty koko 2000-luvulla. Toisaalta vuosi 2021 jää aikakirjoihin talokauppojen lukumäärän ennätysvuotena.

– Hiljeneminen vaikutti eniten sijoittajiin. Pienet asunnot hiljenivät myynnillisesti tosi paljon verrattuna aikaisempaan, koska sijoittajat loistivat poissaolollaan. Omakotitaloja taas tuli ehkä vähän vähemmän myyntiin, mikä hiljensi niiden myyntiä.

Lämmitysmuoto vaikuttaa

Ukrainan sotaa seurannut energian kallistuminen heikensi kiinnostusta etenkin sähkölämmitystaloihin.

– Se laittoi ostoa harkinneet miettimään lämmitysmuotoja: kuinka paljon lämmittäminen ja muu maksaa. Aikaisemmin se ei ollut iso huolenaihe, Paulig kertoo.

– Tällä hetkellä aika iso kysymys on, pystyykö käyttämään maalämpöä, puulämmitystä, ilmalämpöpumppua, aurinkoenergiaa. Jos niitä löytyy, kohde menee nopeammin kaupaksi kuin jos on pelkkä suora sähkökaapelilämmitys. Se ei ole tällä hetkellä kauheen haluttu, Paulig kuvaa.

Toinen ostohaluja vähentävä seikka on talon kunnostustarve. Remontit ja materiaalit ovat kallistuneet, joten aikaisempaa harvempi havittelee "remontoijan unelmaa" omistukseensa.

– Mutta jos kohde on hyväkuntoinen, sillä on suuri merkitys myynnin kannalta, Paulig kertoo.

Kaksikerroksinen omakotitalo.
Kuvan kivitalo on myynnissä Vantaalla. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Alkanut asuntokauppavuosi vaikuttaa viime vuotta valoisammalta.

– Myyjät ovat nyt hieman keventäneet toiveita saatavasta hinnasta, mikä on hieman helpottanut kauppaa. Pikkaisen realistisemmalla hintapyynnöllä kauppaa tällä hetkellä tapahtuu.

Sami Paulig kertoo asuntomyyjien muuttuneesta hintapolitiikasta.

Paulig uskoo, että hinnat säilyvät hyvissä kohteissa samana tänä vuonna. Monessa muussa kohteessa ne laskevat hienokseltaan, jotta kauppoja saadaan syntymään.

– En usko, että tulee uusia hintaennätyksiä ennen kuin tilanteet normalisoituvat ja tulee uusi nousukausi.

Voit keskustella aiheesta 8.2. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle