Hyppää sisältöön

Kiekkopomolta tylyä tekstiä venäläispelaajista: ”Emme ratkaise maailman ongelmia” – huolissaan olympialaisten menetetystä NHL-sukupolvesta

Helsingissä vierailleen IIHF:n puheenjohtajan Luc Tardifin mukaan turvallisuuden täytyy ohjata päätöksiä. Tardif toivoo kaikkien näkevän vaivaa NHL-pelaajien saamisessa olympialaisiin.

Luc Tardif haastattelussa mediatilaisuudessa Helsingissä.
Luc Tardif jakoi tiistaina ajatuksiaan mediatilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko,
Sakari Lund

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Luc Tardif puhui kevään MM-kisojen tiedotustilaisuudessa Kansainvälisen olympiakomitean tuoreesta lausunnosta. KOK sanoi viime viikolla selvittävänsä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluuta kisoihin.

– Tiedämme KOK:n lausunnon ja ymmärrän sen täysin, sillä kansainvälisen liiton pitäisi olla poliittisen painostuksen ulkopuolella. Sillä ei ole väliä, mistä se tulee. Urheilun ja turvallisuuden täytyy aina ohjata (ratkaisuja), Tardif kommentoi Yle Urheilulle.

Tardif totesi myös tilaisuudessa, että hän joutuu tarkastelemaan tilannetta Kansainvälisen jääkiekkoliiton näkökulmasta.

– Ihmisenä minulla on omat käsitykseni tilanteesta, mutta IIHF:n puheenjohtajana minun on tehtävä päätöksiä eri tavalla, Tardif totesi tilaisuudessa.

Tardif puhui, että esimerkiksi päätöksissä Venäjän ja Valko-Venäjän pelaajien osallistumisesta täytyy ottaa huomioon pelaajien, mukaan lukien Venäjän ja Valko-Venäjän pelaajien, henkilökunnan ja kannattajien turvallisuus. IIHF ei halua ottaa ”mitään riskejä”.

Hän korosti, että turvallisuus ohjaa päätöksentekoa.

– Moraalin osalta ei ole kyse siitä, etteikö minulla olisi moraalia. Olen pahoillani, jos tuotan pettymyksen. Emme halua hyväksyä poliittista painetta. Meidän pitää pysyä sen ulkopuolella. Järjestämme jääkiekkokilpailuja, emme ratkaise maailman ongelmia, Tardif linjasi.

Luc Tardif haastattelussa mediatilaisuudessa Helsingissä.
Luc Tardif mediatilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Lehtikuva

Tardif tapaa KOK:n

Tardif halusi korostaa Venäjän ja Valko-Venäjän osallistumisen osalta sekä tilaisuudessa että Ylen haastattelussa yhtä asiaa.

– Ajattelen, että otamme iloisena Venäjän ja Valko-Venäjän takaisin niin nopeasti kuin mahdollista, sillä se tarkoittaa, että sota on ohi, Tardif korosti Ylelle.

Tardif sanoo liiton päättävän kolmen kuukauden sisällä, voiko Venäjä ja Valko-Venäjä osallistua ensi kaudella (2023–2024) kansainvälisen liiton alaisiin kilpailuihin.

Ennen tätä Tardif aikoo tavata helmikuun puolivälissä KOK:n edustajia. Tardifin mukaan IIHF:llä on paljon kysymyksiä KOK:lle muun muassa venäläisten dopingkontrollista sekä siitä, etteivät urheilijat saa KOK:n mukaan kannattaa sotaa.

Tardifin mukaan IIHF haluaa tietää täysin, mitä näillä ehdoilla tarkoitetaan.

Luc Tardif haastattelussa mediatilaisuudessa Helsingissä.
Kuva: Lehtikuva

NHL-pelaajat olympialaisiin?

Aivan lähipäivinä Tardif tapaa puolestaan NHL:n edustajia. Tarkoituksena on keskustella NHL-pelaajien osallistumisesta olympialaisiin sekä World Cupista.

Tardif korostaa, että kaikkien on nähtävä vaivaa asian eteen. Keskustelut ovat käynnissä, mutta Tardifin mukaan NHL:llä on halua päästä olympialaisiin.

– Kaikkien on nähtävä asian eteen vaivaa. Tarkoitan, että on meidän työ onnistua. Olemme epäonnistuneet kolmissa olympiakisoissa ja mielestäni on tärkeää, että NHL palaa olympialaisiin, sillä on sukupolvi pelaajia, joita ne eivät ole koskettaneet, Tardif sanoo Ylelle.

Edellisen kerran maailman parhaat pelaajat ovat ottaneet toisistaan mittaa World Cupissa vuonna 2016.

– Jos NHL ei tule mukaan tälläkään kertaa, puhumme vuodesta 2030. Se ei ole hyvä asia huippujääkiekolle.

Tardifin mukaan päätös olympialaisten suhteen on kuitenkin tehtävä vuoden 2024 kongressiin mennessä, sillä valmistelut vaativat kaksi vuotta.

– Viime kerralla kisoihin oli vain yli kuukausi, kun he vetäytyivät hyvästä syystä, koronan takia. Haluan varmistaa, että NHL on tässä asiassa kanssamme samalla linjalla.

Finska spelare firar i ishockey-VM.
Venäläispelaajia ei nähdä ensi keväänä MM-kisoissa Tampereella. Kuva: All Over Press

Vääntöä World Cupista

World Cup järjestetään aikaisintaan vuonna 2025. Tardifin mukaan NHL haluaisi järjestää turnauksen helmikuussa, mutta IIHF pitää tätä ongelmallisena ajankohtana. Kisat olisivat kolme kuukautta ennen MM-kisoja.

– Se ei ole mahdollista. Laitamme faktat pöydälle ja selitämme, ettei ole yhteistyötä, jos kisat ovat helmikuussa. Ehdotamme syyskuuta ja toivon, että he ymmärtävät pyyntömme.

– Lukuun ottamatta vuotta 2008 emme ole järjestäneet MM-kisoja Pohjois-Amerikassa ja kilpailleet Stanley Cup -finaalien kanssa. Toivomme samaa kunnioitusta MM-kisojamme kohtaan.

Suosittelemme sinulle