Hyppää sisältöön

Turun Aerotien kuolonkolarista vaaditaan ehdollista vankeutta kuljettajalle – kaksi 16-vuotiasta kuoli rajussa kolarissa

Syyttäjä vaatii rangaistusta kuljettajana olleelle nuorelle miehelle kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Turma tapahtui kesällä 2022 Turussa.

Kynttilöitä ja kukkia Turun Aerotien onnettomuuspaikalla.
Kuuden nuoren kolarissa kuoli kaksi viime vuoden kesäkuussa Turussa lentokentän läheisyydessä. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle
Johanna Lehtola

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta Turussa tapahtuneesta tuhoisasta liikenneturmasta syytettynä olevalle kuljettajalle.

Turmassa kuoli kaksi 16-vuotiasta nuorta kesäkuussa 2022 Turun Aerotiellä.

Syyttäjän mukaan kuljettajana turmassa ollut mies syyllistyi kahteen törkeään kuolemantuottamukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Onnettomuus sattui, kun kuuden hengen nuorisoporukka oli ajelemassa Turun lentokentän läheisyydessä henkilöautolla viime vuoden kesäkuun alussa. Auton kanssa kiihdytettiin haastehakemuksen mukaan ajoittain jopa yli sadan kilometrin tuntivauhtiin ja sen kanssa mutkiteltiin autotiellä.

Autossa oli kuljettajan lisäksi viisi muuta henkilöä kyydissä, joista yksi oli auton takaluukussa. Takapenkillä keskimmäisellä ei ollut turvavöitä, ja takaluukussa ollut oli tavaratilassa makuuasennossa.

Kuljettaja oli menettänyt loivassa kaarteessa autonsa halllinnan, ajautunut vastaantulevien kaistalle ja törmännyt sivuluisussa vastaan tulleen raskaan ajoneuvon keulaan. Syyttäjän mukaan törmäysnopeus on ollut vähintään 95 kilometriä tunnissa.

Törmäyksen seurauksena takaluukussa ollut nuori ja keskipaikalla istunut nuori lensivät ulos autosta ja menehtyivät vammoihinsa.

Syyttäjä syyttää laiminlyönneistä

Syyttäjän mukaan syytettynä oleva mies on laiminlyönyt velvollisuutensa vaaran ja vahingon välttämiseksi, eikä ole noudattanut liikennesääntöjä tai olosuhteiden edellyttämää varovaisuutta. Näin hän on syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Lisäksi syyttäjä katsoo, että mies on syyllistynyt kahteen törkeään kuolemantuottamukseen. Teot ovat syyttäjän mukaan törkeitä, kun otetaan huomioon ajonopeus, holtiton ajotapa ja kyydissä olleiden matkustajien sijoittuminen autossa.

Syytetty kiistää kuolemantuottamukset. Syytetyn mukaan uhrit ovat itse valinneet olla käyttämättä turvavyötä. Syytetty kiistää toissijaisesti törkeät kuolemantuottamukset. Lisäksi syytetty kiistää törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen.

Vastaajan mukaan auton nopeus on ollut huomattamasti arvioitua alhaisempi. Näin hän on syyllistynyt vain liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Suosittelemme sinulle