Hyppää sisältöön

Lentokoneiden häirintä Suomessa voi johtua Venäjän harjoittelusta sotatilaa varten, sanoo asiantuntija

Samankaltaista lentoliikenteen signaalihäirintää on havaittu usein myös Mustallamerellä lähellä Venäjän presidentin Vladimir Putinin huvilaa.

Finnairin lentokone laskeutumassa.
Signaalihäirintä voi estää lentokoneita laskeutumasta. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP
Tuomas Hyytinen

On mahdollista, että lentoliikenteen häirintä Suomessa on sivuvaikutusta Venäjän harjoittelusta jännitteistä tilannetta tai sotaa varten elektronisella ilmapuolustuksella, arvioi Hybridikeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen.

Savolaisen mukaan yhteiskunnan tulisi varautua paljon voimakkaampaan häirintään, ja esimerkiksi lentoliikenteen tulisi käyttää useita satelliittipaikannusjärjestelmiä.

Ylen MOT kertoi tiistaina, että Suomen lentoliikennettä häirittiin laajasti viime vuoden maaliskuussa sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt helmikuussa Ukrainaan.

Signaalihäirintä esti esimerkiksi koneiden laskeutumisen Savonlinnan kentälle.

Ylen MOT:n haastattelema asiantuntija pitää todennäköisenä, että kyse oli Venäjän elektronisen sodankäynnin joukkojen aiheuttamasta häirinnästä, joko tahallisesta tai ei.

Suomen lähellä on useita Venäjän asevoimien elektronisen sodankäynnin joukkojen tukikohtia. Joukkojen tehtävä on häiritä viestiliikennettä, kuten lentokoneiden GPS-signaalia.

– Niillä alueilla missä sitä häiriöitä oli havaittu, niiden alueilta löytyy rajan takaa joukko, jonka työ on sitä aiheuttaa, Venäjä-asiantuntija, majuri evp. Marko Eklund sanoi Ylen MOT:lle.

Venäjän joukot voivat harjoitella elektronista ilmapuolustusta

Hybridikeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen sanoo Yle Uutisille, että MOT:n tiedot ovat uskottavia.

– En kiistäisi tietoja miltään osin.

Savolaisen mukaan ei ole selvää, onko signaalihäirintä tarkoituksella Suomeen suunnattua vai Venäjän armeijan harjoittelun sivuvaikutus.

Venäjän elektronisen sodankäynnin joukot voivat harjoitella tilannetta, jossa elektroninen ilmapuolustus kytketään päälle tarkoituksena estää Venäjälle lentäminen, Savolainen arvioi.

– Jos jännitys on kohonnut ja Venäjä alkaa pelätä luvatonta lentämistä drooneilla tai jopa ohjuksia, tulee hurjaa häirintää.

Savolaisen mukaan samankaltaista lentoliikenteen häirintää on havaittu usein muun muassa Mustallamerellä, lähellä Venäjän presidentin Vladimir Putinin huvilaa.

Asiantuntija: On varauduttava paljon raskaampaan häirintään

Asiantuntijan mukaan koettu häirintä on vielä pientä siihen verrattuna, mitä käytetyllä häirintäjärjestelmällä voidaan saada aikaan.

Jos signaalihäirintä kattaisi laajan alueen ja estäisi suunnistamisen lentokentän läheisyyteen, lentokoneiden ohjaajat eivät enää tietäisi missä oma kone ja muut koneet ovat. Se voisi pakottaa keskeyttämään koko lentoliikenteen, Hybridikeskuksen Savolainen sanoo.

Savolaisen mukaan on myös mahdollista, että kriisitilanteessa venäläisten hankkimiin kiinteistöihin voitaisiin sijoittaa häirintälaitteita, jolloin niiden sulkeminen olisi vaikeampaa, varsinkin jos kohde olisi puolustettavissa.

Samoilla häirintälaitteilla voidaan lamauttaa esimerkiksi myös ilman kautta kulkeva kännykkäliikenne.

Hybridivaikuttamisen asiantuntija Savolainen sanoo, että puolustusvoimat on tietysti varautunut tällaisiin tilanteisiin. Suomen alueelle tarkoituksella suunnattu elektroninen häirintä voidaan katsoa alueloukkaukseksi, joten tarvittaessa sitä vastaan voidaan käyttää sotilaallisia voimakeinoja.

Koko yhteiskunnan tulisi varautua paljon raskaampaan häirintään kuin nyt on koettu, Savolainen sanoo.

Esimerkiksi lentokoneissa tulisi ottaa käyttöön amerikkalaisen GPS-järjestelmän ohella muita satelliittipaikannusjärjestelmiä, kuten EU:n Galileo.

Eri paikannusjärjestelmät käyttävät eri taajuuksia, ja siksi niiden häirintä ei ole niin helppoa kuin vain yhden paikannusjärjestelmän.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja: Häirintää jo ennen Ukrainan sotaa

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Antti Häkkäsen (kok.) mukaan signaalihäirintä Suomessa ei ole erityisesti lisääntynyt Ukrainan sodan aikana.

– Suomeen on kohdistunut kuten muuallekin Eurooppaan tämäntyyppistä häirintää jo aiempina vuosina. Se on todennäköisesti kiusantekoa ja häirintää, joka aiheuttaa harmia ja ongelmia useilla sektoreilla.

Häkkänen ei kommentoi sitä, onko Venäjä harjoittanut tällaista häirintää Suomessa.

– Toki ei ole mikään salaisuus, että tiedetään Venäjällä olevan elektronisen sodankäynnin joukkoja ja osaamista, jolla tällaista kyetään tekemään.

Häkkänen ei kommentoi sitä, onko Suomi jotenkin reagoinut tällaiseen häirintään.

Suosittelemme sinulle