Hyppää sisältöön

Stora Enson toimitusjohtajan mukaan ihmiset ostivat loppuvuonna vähemmän elektroniikkaa, ja se teki yhden käänteen metsäjätin menestysputkeen

Stora Enso teki viime vuonna parhaan tuloksen sitten vuoden 2000. Loppuvuonna tulos ja näkymät heikkenivät. Yhtiön nykyisen lippulaivatuotteen pakkauskartonkien kysyntä väheni.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky sanoo, että näkymät heikkenivät selvästi viime vuodesta. Kuluttajien heikko luottamus talouteen näkyy kartongin kysynnässä.
Hannele Muilu

Stora Enso teki viime vuonna parhaan tuloksen 22 vuoteen. Loppuvuosi toi kuitenkin käänteen.

Liikevaihto kasvoi vielä viisi prosenttia loka-joulukuussa edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Operatiivinen tulos kuitenkin pieneni 355 euroon, kun edellisvuoden vastaava luku oli 426 miljoonaa euroa.

Yhtiön lippulaivatuotteeksi ovat viime vuosina nousseet kartongit, mutta nyt tulos heikkeni nimenomaan niissä. Yhtiön mukaan aaltopahvin markkinakysyntä ja hinnat heikkenivät.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky sanoo, että kuluttajien ruoka- ja lääkepakkausten kartonkien kysyntä oli vakaata. Sen sijaan nettikaupan ja teollisuuspakkausten kartonkien kysyntä väheni.

– Siellä nähtiin suuntaus alaspäin vuosineljänneksen lopussa. Kuluttajat yksinkertaisesti ostivat vähemmän televisioita ja elektroniikkaa ja niin edelleen. Se on luonnollista tässä taloudellisessa ympäristössä.

Tuloksen heikkenemiseen loppuvuonna vaikutti Breskyn mukaan kustannusten nousu.

– Toimintaympäristö on vaikeampi. Siihen vaikuttivat inflaatiopaineet kuten korkeammat energia- ja logistiikkakustannukset. Myös kemikaalien kustannukset ovat nousseet.

Myös loppuvuoden huoltoseisokeilla pakkausmateriaaliyksiköissä oli merkitystä.

Lisäksi rakentamisen väheneminen pienensi sahatuotteiden kysyntää.

Parhaiten yhtiölle toivat tulosta loppuvuodesta sellu ja jäljellä oleva paperiliiketoiminta.

Lomautuksiin varaudutaan

Toimitusjohtaja Breskyn mukaan viime vuoden ennätystuloksesta jäädään tänä vuonna. Hän korostaa, että yhtiö on kuitenkin muokattu hyvään kuntoon.

– Meillä on vähemmän velkaa, meillä on vahvat ja hyvin kilpailukykyiset tuotteet ja korkea omavaraisuus sekä puussa että energiassa. Se tekee meistä kilpailukykyisemmän moniin muihin yhtiöihin verrattuna.

Muutosneuvotteluja on käyty siltä varalta, että lomautuksille tulee tarve.

– Jos markkinat hiljenevät, yhtiöllä on mahdollisuus sopeutua sulkemalla tehtaita. Mutta tätä käytetään vain, jos se nähdään välttämättömäksi.

Yhtiö panostaa kartonkiin, sillä Oulussa paperikone muunnettiin runsas vuosi sitten kartongin valmistukseen ja toisen paperikoneen muuntamisesta on päätetty. Kartongin kysyntää heiluttavat kuitenkin suhdanteet siinä missä aiemmin paperinkin.

Paperidivisioonan Stora Enso lopetti kokonaan vuoden alussa. Yhtiö päätti kuitenkin pitää jo myynnissä olleen Anjalan paperitehtaan. Kolme muuta myynnissä ollutta paperitehdasta Ruotsissa ja Saksassa menivät kaupaksi.

– Teimme analyysit ja havaitsimme, että löydämme hyviä ostajia useimmille paperitehtaille. Sitten päätimme, että Anjalalle on parasta pitää se yhtiössä, Bresky sanoo.

Hän korostaa, että Anjalan tehdas tekee hyvää yhteistyötä Inkeroisten taivekartonkitehtaan kanssa.

Vaikka paperiliiketoiminta nyt tuottikin hyvin, paperia ei nähdä kasvualana, sillä pitkällä tähtäimellä paperin kulutuksen odotetaan vähenevän.

Analyysi: Metsäyhtiöillä meni viime vuonna liian lujaa ja nyt uhkaavat lomautukset

Kartongista tuli metsäteollisuuden tärkein vientituote ja pelastus

Suosittelemme sinulle