Hyppää sisältöön

Kaikki K-Citymarketit, Prismat ja Lidlin myymälät voivat mennä kiinni helmikuun puolivälissä, jos sopua ei ala löytyä

Muista työntekijäliitoista Teollisuusliiton lakko alkaa huomenna keskiviikkona. Myös useat muut liitot ovat ilmoittaneet työnseurauksista seuraavien kahden viikon ajalle.

Henkilö ostoksilla K-Citymarketissa.
PAMin lakkovaroitus koskee 415 kaupan alan toimipaikkaa ja noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Olli-Pekka Toivanen

Palvelualojen ammattiliitto (PAM) on päättänyt uusista kaupan alan lakoista. Lakko koskee 415 toimipaikkaa ja noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä ajalla 16.2.-18.2, liitto tiedottaa.

Lakon piirissä ovat muun muassa kaikki K-Citymarketin, Prisman ja Lidlin myymälät. Täydellinen lista kaupoista on nähtävissä PAMin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

PAMin hallitus päätti myös kaupan alalle asetettavasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä tilapäisen siirron kiellosta. Kiellot astuvat voimaan huomenna keskiviikkona kaikissa lakon piirissä olevissa myymälöissä.

PAM antoi edellisen lakkovaroituksen 22.1. Lakko alkaisi ensin 25 varastossa 6.2. ja päättyisi torstaina 9.2. Tästä alkaisi toinen lakkoaalto kaupoissa 9.2.-11.2.

Tiistai-iltana Kaupan liitto kertoi lopettavansa (siirryt toiseen palveluun) PAMin ammattiyhdistysjäsenmaksujen pidättämisen ja tilittämisen vastavetona lakkotoimille. Liitto kehottaa jäsenyrityksiään lopettamaan jäsenmaksujen perinnän 15.2. alkaen.

Kaupan alan neuvottelut jatkuvat keskiviikkona

PAM tavoittelee osana SAK:laisten liittojen palkkaliittoa Saksan kaupan noin 200 euron korotuksia kaupan alan palkkoihin.

Lisäksi PAM kertoo tavoitteikseen muun muassa osa-aikatyöntekijöiden aseman parantamisen, työhyvinvoinnin edistämisen ja luottamushenkilöiden toimintaedellytysten parantamisen.

Lakot alkavat, jollei sopimusta kaupan alan palkoista ja työehdoista ole syntynyt sitä ennen. Kaupan alan työriidan sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona.

Teollisuusliitto antoi uuden lakkovaroituksen

PAMin lisäksi useat muut työntekijäliitot ovat antaneet lakkovaroituksen, jotka ajoittuisivat tulevien kahden viikon ajalle.

Teollisuusliiton työtaistelut alkavat keskiviikkona ja päättyvät perjantaina 3.2. Ylemmän toimihenkilöt YTN ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet samalle ajanjaksolle omista työnseisauksistaan.

Teollisuusliitto jätti uuden lakkovaroituksen Teknologiateollisuuden työnantajille ja Kemianteollisuudelle pian sovittelun jälkeen tänään tiistaina. Työnseisaukset olisivat voimassa 15.2.–17.2.

Tämän lisäksi Teollisuusliitto pidensi teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden, muoviteollisuuden, kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden ylityökiellon jatkumaan aina 17.2. asti.

Tarkennettu otsikkoa 31.1. kello 17.48.

Lue lisää:

Teollisuuden työehtoriidassa ei päästy sovintoon – lakot alkavat keskiviikkona

Suosittelemme sinulle