Hyppää sisältöön

Yleisön murskaava vastaanotto pakotti Joensuun torille rakentuvan liikerakennuksen nimiehdotukset uusiksi

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa järjesti lokakuussa nimikilpailun uudesta liikerakennuksesta. Valitut neljä nimivaihtoehtoa eivät olleet kansalaisten mieleen.

Tietokoneella tehty havainnekuva Joensuun uudesta kauppahallista. Lämpimästi valaistu kaksikerroksinen rakennus, jossa on suuret terassit edessä ja sivuilla. Markiisien ja auringonvarjojen alla on pöytiä. Ympärillä ihmisiä.
Kauppahalli-kyltti nököttää rakennuksen seinässä myös havainnekuvassa. Kuva: Pohjois-Karjalan Osuuskauppa
Emilia Saukkonen

Vääntö Joensuun kauppatorille nousevan uuden liikerakennuksen nimestä jatkuu.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa avasi nimikilpailun liikerakennukselle lokakuussa. Kilpailuun tuli 3 500 nimiehdotusta, joista PKO:n edustajat valitsivat neljä vaihtoehtoa äänestykseen.

PKO:n valitsemat nimiehdotukset olivat Torihalli, Torihalli Pikku Hukka, Torihalli Karelia ja Torihalli Yhteishyvä.

Nimiehdotukset nostattivat nopeasti ihmisissä mielipiteitä. Suurin ihmetyksen aihe oli se, että kauppahalli olikin nimikilpailun aikana muuttunut torihalliksi. PKO:n suunnitelmissa ja havainnekuvissa rakennusta nimitettiin alusta lähtien kauppahalliksi.

Myös Yle Joensuun Facebook-sivuilla aihe herätti paljon keskustelua.

– Voitte te laittaa kauppahallille vaikka minkälaisen nimen, mutta kauppahallina se pysyy ihmisten mielessä ja puheissa, eräs kommentoija tiivisti yleisen mielipiteen.

– Minusta se välttää, kun on vain pelkkä kauppahalli, mitä tuolle vielä lisänimiä laittamaan, komppasi toinen kommentoija.

Joensuun torilla on iso suojateltta, jonka alla on alkamassa uuden kauppahallin rakentaminen.
Joensuun torille pystytettiin joulukuussa 2022 katos, jonka suojissa alkoivat uuden liikerakennuksen rakennustyöt. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä muistuttaa siitä, ettei asemakaavassa rakennuksen nimeä tai siellä olevia toimintoja ole määritelty.

– Joensuun kaupunki ei ole ollut halukas rakentamaan perinteistä kauppahallia vaan on toivonut, että joku muu tekee toria elävöittävän uuden liikerakennuksen, toimitusjohtaja toteaa tiedotteessa.

Kauppahalli hyväksyttiin vaihtoehdoksi

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on kuitenkin kuullut ihmettelyjä ja palautteita nimivaihtoehdoista. Liikerakennusta voidaan nimivoittajasta riippuen kutsua jatkossa kauppahalliksi tai torihalliksi.

– Saimme paljon palautteita siitä, miksi rakennuksen nimi ei voi olla kauppahalli. Palautteita on kuultu, ja tuo nimi on otettu vaihtoehtojen joukkoon, Juha Kivelä kertoo.

Uudet nimivaihtoehdot ovat Kauppahalli Joensuu ja Kauppahalli Pikku Hukka. Vanhoista vaihtoehdoista mukana ovat yhä Torihalli ja Torihalli Pikku Hukka.

– Nimikilpailun neljää ehdokasta on jo tähän mennessä äänestetty lähes 6 000 kertaa, ja Torihalli ja Torihalli Pikku Hukka ovat saaneet eniten ääniä. Pudotimme vähiten ääniä saaneet vaihtoehdot eli Yhteishyvän ja Torihalli Karelian pois ja otimme uusia vaihtoehtoja mukaan, Kivelä taustoittaa.

Äänestys on avoinna helmikuun loppuun saakka, ja nimikilpailun voittaja julkistetaan maaliskuussa.

Nimeä voi äänestää internetissä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan nettisivuilla.

Liikerakennukseen on tulossa kahviloita ja ravintoloita. Vaate-, lelu- tai urheiluliikkeitä ei ole tulossa, sillä Kivelän mukaan näiltä toimijoilta ei ole tullut yhteydenottoja.

Joensuun torin liikerakennuksen sijainti ja ulkonäkö ovat jo aiemmin puhututtaneet kaupunkilaisia.

Suosittelemme sinulle