Hyppää sisältöön

Kevan kuntapäättäjäbarometri: Eteläpohjalaiskunnilla on vaikea saada työntekijöitä avoimiin virkoihin

Sopivien ja pätevien työntekijöiden löytäminen on kuntiin yhä vaikeampaa, kertoo tuore Kevan kuntapäättäjäbarometri.

Käsi kirjoittaa liidulla tyhjälle liitutaululle.
Pätevien ammattilaisten houkuttelu kuntiin on yhä vaikeampaa Etelä-Pohjanmaalla. Kevan kyselyn mukaan etenkin sivistysalan osaajien löytäminen on vaikeaa koko maassa. Kuva: Matti Myller / Yle
Anne Elhaimer

Eteläpohjalaiskunnilla on vaikeuksia saada avoimiin virkoihin osaavia työntekijöitä. Etelä-Pohjanmaan kuntapäättäjistä tätä mieltä on jopa 80 prosenttia Kevan kuntapäättäjäbarometriin vastanneista.

Kuntapäättäjien arvion mukaan työvoiman saatavuus on merkittävästi heikentynyt parissa vuodessa eli vuodesta 2021. Aiemmin tehdyssä kyselyssä 57 prosenttia arveli, että osaavia työntekijöitä on vaikea löytää.

Monessa suomalaiskunnassa työhön houkutellaan palkalla. Etelä-Pohjanmaalla kuntapäättäjistä vain 10 prosenttia oli sitä mieltä, että palkkaa olisi käytetty täkynä työpaikan täyttämisessä.

Koko Suomessa jopa kolmannes eli 32 prosenttia vastaajista arvioi, että kunnassa oli panostettu työntekijöiden houkuttelemiseen palkalla.

Valtakunnallisesti noin kolme neljästä (73 prosenttia) poliittisesta päättäjästä arvioi, että osaavia työntekijöitä ei ole ollut saatavissa avoimiin vakanseihin ja kuntien johtavista viranhaltijoista tilanteen arvioi vielä synkemmäksi ja jopa neljä viidestä (79%) kuntien virkamiesjohtajasta kertoi, että hakijoita ei ole löytynyt.

Työvoiman saatavuushaasteet ovat kasvaneet valtakunnallisesti erityisesti pienissä 10 000–49 000 asukkaan ja keskisuurissa 50 000–100 000 asukkaan kunnissa.

Kuntapäättäjäbarometrin vastaajat kertovat, että pulaa on erityisesti sosiaali- ja terveysalan (65%) sekä sivistystoimialan ammattilaisista (45%). Kasvu sivistysalan osaajapulassa on huomattavaa verrattuna viime vuoteen, peräti 13 prosenttiyksikköä.

Suosittelemme sinulle