Hyppää sisältöön

Puoli miljoonaa euroa huijanneet valepoliisit saivat vankeustuomioita Helsingin käräjäoikeudessa

Poliiseina esiintyneet tuomitut soittivat ikääntyneille ihmisille ja pyysivät pankkitilitietoja. Tuomioita tuli myös rahanpesusta.

Poliisi teksti poliisihenkilön selässä.
Tekijät soittivat rikokseen johtaneita puheluita Suomesta sekä Ruotsista. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Otso Karhu

Poliiseina esiintyneet miehet tuomittiin tänään vuosien vankeusrangaistuksiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Laajassa valepoliisijutussa tuomittiin yhteensä seitsemän ihmistä. Käräjäoikeuden mukaan osa joukon jäsenistä soitti vuosina 2021–2022 ihmisille esiintyen poliiseina.

Soittajat kertoivat uhreille, että rikolliset olivat kaapanneet näiden pankkitilit ja yrittäneet siirtää sieltä rahaa. Soittajat väittivät, että he voivat estää rahansiirrot tai palauttaa varat.

Saatuaan pääsyn pankkitileille valepoliisit varastivat uhrien rahat itse. Oikeuden mukaan uhrien tileiltä siirrettiin rahaa eteenpäin yhteensä yli puoli miljoonaa euroa. Urheja oli useita ympäri Suomea.

Puheluita soitettiin myös Ruotsista

Tekijät etsivät numeropalvelusta etunimen perusteella erityisesti iäkkäämpiä ihmisiä. Erityisen heikossa asemassa olevien uhrien pankkitilit tyhjennettiin lähes kokonaan.

Tekijät soittivat puheluita Suomesta sekä osin myös Ruotsista. Oikeuden mukaan puheluita soitettiin myös liikkuvasta autosta, jotta kiinnijäämisen riski olisi pienempi.

Käräjäoikeus jakoi tuomioita myös rahanpesusta, sillä osa tekijöistä ottivat vastaan petoksella saatuja rahoja ja ohjasivat niitä eteenpäin.

Viiden ja puolen vuoden vankeustuomion sai 38-vuotias Leif Allan Åkerlund, jonka syyksi luettiin muun muassa 18 törkeää petosta ja 34 virkavallan anastusta eli virkavaltana esiintymistä.

38-vuotias Henri Dimitri Nyman sai viiden vuoden tuomion. Hän syyllistyi 20 törkeään petokseen ja 46:een virkavallan anastukseen. Hän sai jo aiemmin tammikuussa vuoden ja neljän kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

Tuomitut määrättiin myös korvaamaan rikosten uhreille heidän menettämänsä varat.

Osa syytetyistä myönsi teot. Osa syytteistä myös kaatui käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus on aiemmin antanut samaan vyyhtiin liittyen tuomion keväällä 2022 tehdyistä petosrikoksista.

Juttua muokattu 1.2.2023 kello 15.30: korjattu Åkerlundin nimi, joka oli aiemmin virhellisesti Åkerman.

Suosittelemme sinulle