Hyppää sisältöön

Ruotsin pääministeri kutsui puoluejohtajat koolle turvallisuustilanteen takia – ”Ulkomaiset toimijat ovat käyttäneet protesteja hyväkseen”

Ruotsi on ollut Nato-prosesseineen myrskyn silmässä viime aikoina Turkin suututtaneiden protestien vuoksi.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson puhuu Ruotsin turvallisuustilanteesta.
Vilma Romsi

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kutsui tiistaina puoluejohtajat koolle turvallisuuskokoukseen ”Ruotsiin kohdistuvien uhkien vuoksi”. Kokous alkoi noin kello 18 Suomen aikaa.

Kristersson kertoo tiedotustilaisuudessa keskustelleensa puoluejohtajien kanssa reaktioista, joita Ruotsin viimeaikaiset protestit ovat herättäneet ulkomailla.

Tammikuussa ensin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania esittävä nukke asetettiin roikkumaan jaloista lähelle Tukholman kaupungintaloa. Toissa viikolla äärioikeistolaispoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin.

Sunnuntaina Erdoğan antoi ymmärtää, että Turkki voisi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymättä Ruotsin jäsenyyttä. Koraanin polttaminen sytytti myös Ruotsin-vastaisia mielenosoituksia eri maissa.

– Olemme nähneet, kuinka yksittäisillä ruotsalaisilla mielenosoituksilla voi olla valtavia seuraamuksia Ruotsin kuvalle maailmalla sekä kansalaistemme turvallisuudelle ulkomailla, Kristersson sanoo.

Kristerssonin mukaan vaikutuksia on myös ”sille, mikä on aivan keskeistä Ruotsin kansalliselle turvallisuudellen, eli Ruotsin ja Suomen liittymiselle Natoon”.

Kristersson: ”Kokouksessa ei kyse Natosta”

Kristerssonin odotettiin ennalta pyrkivän suoristamaan Ruotsin valtiopäivien rivit Nato-prosessin edistämiseksi. Esimerkiksi hallituksen tukipuolue ruotsidemokraattien edustaja Richard Jomshof uhosi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että Turkille pitäisi vastata polttamalla vielä ”sata Koraania lisää”.

Tiedotustilaisuudessa Kristersson sanoi, ettei Nato ollut varsinaisesti puoluejohtajakokouksen aihe. Nato-prosessia ei kuitenkaan voitu sivuuttaa, sillä se on keskeinen aihe Ruotsin turvallisuuspolitiikassa.

Kristersson ei myöskään kommentoinut suljettujen ovien takana käytyjen keskustelujen yksityiskohtia.

– Meillä on Nato-kysymyksestä erilaisia mielipiteitä, mutta olen vakuuttunut, että kaikki puolueet haluavat suojella Ruotsin turvallisuutta.

Kristerssonin mukaan Ruotsissa laillisilla asioilla voi olla suuria seuraamuksia.

– Ulkomaiset toimijat, myös valtiolliset, ovat käyttäneet hyväksi mielenosoituksia lietsoakseen tilannetta niin, että se suoraan vahingoittaa Ruotsin turvallisuutta, Kristersson sanoo.

Kristersson toistaa aiemmin sanomansa, että tilanne on vaarallisin sitten toisen maailmansodan.

– Näistä ryhmistä ja yksilöistä, jotka [protestoivat tällä tavoin] voi tulla hyödyllisiä idiootteja niille, jotka haluavat Ruotsille harmia.

Keskusteli YK:n pääsihteerin kanssa

Kokouksen jälkeen Kristerssonin soitti vielä YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille. Puhelun aiheeksi kerrottiin SVT:n mukaan Ruotsin-vastaiset mielenosoitukset.

Puhelun tarkoituksena oli Kristerssonin mukaan etsiä ratkaisuja tilanteen rauhoittamiseksi. Hänen mukaansa Ruotsi ei halua sotaa muun maailman kanssa.

– Olen ilmaissut selvästi, että ilmaisunvapaus on Ruotsin demokratiassa perusoikeus. Mutta kaikki laillinen ei välttämättä ole sopivaa, Kristersson sanoo.

Kristersson kutsui puoluejohtajakokouksen koolle jo ennen Erdoğanin sunnuntaista lausuntoa.

Ylen Tukholman-kirjeenvaihtaja Pirjo Auvinen arvioi kokouksen antia.

Suosittelemme sinulle