Hyppää sisältöön

Kysely kertoo, että työntekijäpula riivaa kuntia Keski-Pohjanmaalla

Eläkevakuuttaja Keva on selvittänyt kuntien virkamiesten ja poliittisten päättäjien näkemyksiä työstä kunnissa.

Luokkahuoneen lämpöpatteri ja termostaatti
Kuntapäättäjien kyselystä ilmenee, että osaavia hakijoita on hankala saada palkattua varsinkin sivistystoimeen. Arkistokuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Heini Holopainen

Keski-Pohjanmaan kuntien virkamiehistä ja luottamusmiehistä suurin osa on sitä mieltä, että kuntien avoimiin vakansseihin ei löydy riittävästi osaavia työntekijöitä.

Julkisen alan eläkevakuuttaja Kevan kyselyssä 61 % maakunnan kyselyyn vastanneista päättäjistä oli tätä mieltä.

Kysely tehtiin nyt kolmatta kertaa ja vastauksista näkyy, että työvoimapula on pahentunut. Vielä vuonna 2020 Keski-Pohjanmaan päättäjistä vain 35 % oli tätä mieltä.

Keski-Pohjanmaalla pula näyttäisi hiukan lievemmältä kuin maassa keskimäärin. Valtakunnallisesti jopa 73–79 % päättäjistä oli sitä mieltä, että avoimiin vakansseihin ei saa osaavia työntekijöitä.

Kevan kyselystä ilmenee, että osaajapula on pahentunut erityisesti 10 000–49 000 asukkaan kunnissa.

Päättäjäkyselystä ilmenee, että hankalinta rekrytointi on sosiaali- ja terveystoimessa sekä sivistystoimessa.

Rahalla ei ole etsitty ratkaisua

Keva tiedusteli kunnista, mitä osaajapulan taklaamiseksi on tehty. Vastauksista ilmenee, että osaajia on aiempaa enemmän houkuteltu palkalla. Keski-Pohjanmaalla näin vastasi kuitenkin vain 11 % päättäjistä.

Sen sijaan 32 % alueen vastaajista kertoo, että houkuttavuutta on yritetty kasvattaa mainonnalla, imagon kehittämisellä ja somekampanjoinnilla. Sama määrä keskipohjalaisia vastaajia arvioi, että mitään houkuttelua ei ole tehty tai että he eivät ole sellaisesta houkuttelusta tietoisia.

Suurin osa keskipohjalaisista kyselyyn vastanneista päättäjistä kertoo, että kunnassa on käyty poliittista keskustelua henkilöstön hyvinvoinnista (82 %) ja että siihen on päätetty panostaa (79 %).

Vastaajista hiukan suurempi osa (39 %) uskoo, että henkilöstön työhyvinvointi ja työkyky paranevat lähitulevaisuudessa kuin että ne pysyvät samana (29 %).

Kuntapäättäjäbarometri (siirryt toiseen palveluun) tehtiin loppuvuodesta 2022. Koko maasta vastauksia saatiin 1156 ja Keski-Pohjanmaalta 28.

Suosittelemme sinulle