Hyppää sisältöön

Lakot alkoivat – Vaasassa lakko näkyy ensimmäisenä laajimmin ABB:n tuotannossa

Teollisuusliiton kolmipäiväinen lakko alkoi tänä aamuna. Työriidassa on kyse palkankorotuksista. ABB:n pääluottamusmiehen arvion mukaan neuvotteluissa ollaan kaukana toisistaan.

9 Vaasan ABB:n työntekijää seisoo ulkona pitämässä lakkovahtia nyt alkaneen teollisuusliiton lakon vuoksi
Työntekijöiden, toimihenkilöiden sekä ylempien toimihenkilöiden edustajat lakkovahteina Vaasassa. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Sebu Björklund,
Anna Ruda

Vaasassa teollisuusalan lakko vaikutti ensimmäisenä ABB Smart Powerin 130 työntekijään puolenyön aikaan.

ABB Smart Powerin pääluottamusmies Jan Lindeblad sanoo osapuolten tapaavan neuvotteluiden merkeissä seuraavan kerran perjantaina 3.2. Hänen mukaansa lakko luo painetta työnantajan suuntaan.

– Vihdoinkin kovempia otteita liiton taholta.

Lindebladin mukaan aikaisemmin saatu kahden prosentin palkankorotus ei ollut riittävä kustannusten noustua tätä huomattavasti enemmän.

– Kyse ei ole pelkästään sähkön hinnasta, vaan myös ruoan ja polttoaineen hinnat ovat nousseet. Sitä kuulee työntekijöiden toteavan, että laskujen maksaminen alkaa olla vaikeaa ja pitää ryhtyä miettimään mistä päästä säästää.

Näissä työpaikoissa työntekijät ovat nyt lakossa

”Rivit ovat pitäneet”

Aamuvarhaisella Strömberg parkin pysäköintipaikat ammottavat tyhjyyttään. ABB:n tuotantolaitosten edustalla lakkovahdit pitävät huolen siitä, että lakkokäskyä noudatetaan.

ABB distribution solutions yksikön oven edustalla seisovat pääluottamusmiehet Reijo Niemistö sekä Anssi Kukkonen. Heidän mukaan rivit ovat pitäneet todella hyvin.

– Muutamia alihankkijoita ja johtajaporukkaa on ovesta kulkenut sisään, mutta työntekijät ovat todella aktiivisesti mukana lakossa, Kukkonen toteaa.

Niemistön mukaan lakko koskettaa peräti 1100 ”rompanmäellä” työskentelevää.

– Kun lasketaan kaikki henkilöstöryhmät mukaan, niin sen verran meitä tällä hetkellä täällä on.

Vaasalaiset ABB:n työntekijät Reijo Niemistö ja Anssi Kukkonen seisovat ABB:n pihassa lakkovahteina
Pääluottamusmiehet Reijo Niemistö ja Anssi Kukkonen. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Viimeksi vuonna 2019 lakossa olivat ylemmät toimihenkilöt. Tällä kertaa lakossa ovat Teollisuusliiton, Ylempien Toimihenkilöiden sekä Ammattiliitto Pron jäsenet.

Kukkonen ei ole yllättynyt siitä, että lakkoon päädyttiin.

– Kyllä tässä pitkin syksyä on ollut ilmassa merkkejä, että vaikea syksy tulee olemaan. Tottakai loppuun asti toivottiin että ratkaisuun päästäisiin. Edelleenkin toivoa on, että lakko loppuisi ja sopimukseen päästäisiin, Kukkonen toteaa.

Osapuolten ehdotukset ovat kaukana toisistaan

Lindebladin mukaan niin sanottu Saksan malli olisi hyväksyttävä. Tässä mallissa Saksan vientiteollisuuden palkat nousevat ensimmäisen vuoden aikana 5,2 prosentilla ja toisen vuoden aikana 3,3 prosentilla. Lisäksi kertakorvauksena työntekijöille maksetaan kahteen kertaan 1 500 euroa.

– Tämä olisi paras vaihtoehto. Ehkä siihen ei kuitenkaan päästä. Moni olisi tyytyväinen 6,6 prosentin tarjottuun korotukseen. Sopimus ei kuitenkaan kaikilta osin ollut hyvä, sillä työnantaja olisi saanut liian suuren prosentin jaettavaksi oman mielen mukaisesti.

Lindeblad ei usko että sopu löytyisi, vaan lakko tulee laajenemaan ensi viikolla.

– Henkilökohtaisesti en usko että sopu syntyy. Vaikealta näyttää. Olemme keskustelleet ehdotetusta kertakorvauksesta, joka oli 250 euroa. Meidän mielestä sitä pitäisi korottaa merkittävästi. Prosenteista on vaikeampi sanoa mitään.

Ylempien toimihenkilöiden sopimusalavastaava sekä neuvottelija Hannu Takala on toiveikas sen suhteen että kolmen päivän lakko riittäisi teollisuusalan osalta.

– Se, miten muut alat seuraavat perässä, tai menevät ohi, niin se on sitten aivan toinen asia.

Toinenkin lakkovaroitus on kuitenkin jo annettu.

– Toivottavasti se ei toteudu, mutta jos se joudutaan toteuttamaan, niin se on sitten 15–17.2. Takala toteaa.

Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestöä edustava Hannu Takala seisoo Vaasan ABB:n pihassa lakkovahtina
Ylempien toimihenkilöiden sopimusalavastaava sekä neuvottelija Hannu Takala. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Artikkeli on osittain käännös Svenska Yle Österbottenin artikkelista: På ABB smart power inleds strejken i natt: ”Det är dags att få något bättre nu”

Suosittelemme sinulle