Hyppää sisältöön

Ruotsin yleisradio tutki muotitalojen työoloja – luksusmuotia myyvän yhtiön työntekijöistä joka kuudes työskenteli ilman palkkaa

Acne Studios muutti käytäntöään nopeasti sen jälkeen, kun SVT oli ottanut siihen yhteyttä.

Ruotsalaisen Acne Studios -muotitalon malliston esittelyä Paris Fashion Week -tapahtumassa syyskuussa 2022.
Ruotsalaisen Acne-muotitalon malliston esittelyä Pariisin muotiviikoilla syyskuussa 2022. Kuva: Mohammed Badra / EPA
Yrjö Kokkonen

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n (siirryt toiseen palveluun) ohjelma on lähettänyt kyselyn 20 Ruotsin suurimpaan muotitaloon ja tiedustellut niiden käyttämien harjoittelijoiden määriä.

Muotitaloista vain seitsemän vastasi. SVT:n Uppdrag granskning -ohjelma kiinnitti huomion Acne Studios -yhtiöön, jolla harjoittelijoita oli huomattavan paljon suhteessa palkattuun henkilöstöön.

Acne ilmoitti, että sillä oli kyselyhetkellä 43 harjoittelijaa ja 220 palkattua työntekijää. Kun määrät lasketaan yhteen, voidaan todeta, että noin joka kuudes Acnen työntekijä oli palkaton harjoittelija.

SVT:n haastattelema entinen harjoittelija, josta SVT käyttää nimeä ”Olivia”, kertoo työskennelleensä Acnella harjoittelijana puoli vuotta. Hänen mielestään kyse oli ”orjatyöstä”, sillä hän ei saanut palkkaa. Hän kuitenkin joutui tekemään työläitä tehtäviä, kuten tuotteiden lähettämistä ja näytteiden mittaamista.

Ruotsin yrittäjäjärjestön työoikeusasiantuntija Lise-Lotte Argulander sanoo SVT:n haastattelussa, että harjoittelun tulisi tapahtua yhteistyössä oppilaitoksen kanssa.

Ruotsissa harjoittelun järjestämisestä ei ole selkeää lainsäädäntöä. Ruotsin yritysten tulisi noudattaa hyvää työmarkkinatapaa, jossa työnantaja maksaa palkkaa ja työntekijä tekee työtä.

– Harmaa alue on siinä, että opetteletko vielä jotain vai teetkö todellisia työtehtäviä. Jos teet todellisia työtehtäviä ja korvaat työntekijän, silloin sinun pitäisi saada palkkaa, Argulander selvittää.

Ainoa tapa päästä töihin?

Acnessa monen harjoittelijan harjoittelu ei ollut kytköksissä kouluun.

SVT:n haastattelema Acnen työntekijä Alison Lilja-Cosson kertoo, ettei muotialalle pääse töihin ilman harjoittelua. Lilja-Cosson sai vakituisen työpaikan harjoittelun jälkeen.

– Työtehtäväni eivät muuttuneet sen jälkeen kun sain paikan. Ne olivat ihan samoja, aloin vain saada palkkaa.

Acne-yhtiö ei antanut SVT:lle haastattelua. Sen sijaan kymmenen päivää SVT:n yhteydenoton jälkeen yhtiö ilmoitti poistavansa kaikki harjoittelija-työpaikkailmoitukset. Yhtiö ei enää tammikuun 2023 jälkeen ota töihin harjoittelijoita.

Acne ilmoittaa aloittavansa oppilas-ohjelman, jossa henkilö harjoittelee yhtiössä kuuden kuukauden ajan, mutta saa siltä ajalta myös palkkaa. Ohjelmaan kuuluu sekä työtehtäviä että käytännön harjoitteita.

Katso tästä SVT:n ohjelma Praktikanterna (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle