Hyppää sisältöön

Aatu Räty nousi uudelle tasolle Jukureissa – yrittää samaa nyt Vancouverissa: ”Meni hyvin Mikkelissä ja varmasti nytkin”

Vancouver Canucksin NHL-joukkueen seurajohto näkee Aatu Rädyn potentiaalin ja oli valmis maksamaan nuoresta suomalaispelaajasta.

Aatu Räty kuvassa
Aatu Rädyn tie vei Vancouver Canucksiin. Kuva: Getty Images
Tommi Seppälä

Aatu Räty, 20, oli tiistaina NHL:ssä nähdyn ison pelaajakaupan pihvi Vancouver Canucksin näkökulmasta. Tähtisentteri Bo Horvatin New York Islandersiin kaupanneen Vancouverin seurajohto oli jo aiemmin todennut olevansa nuorten, käytännössä jo NHL-valmiiden pelaajien perässä ja tältä pohjalta se rakensi pelaajakaupan Islandersin kanssa.

Rädyn kanssa Vancouveriin lähti 25-vuotias laitahyökkääjä Anthony Beauvillier sekä ensimmäisen kierroksen varausvuoro kesälle 2023 tai 2024.

Kuten Horvat myös Räty profiloituu – ja seuran uskomuksen mukaan kehittyy – laadukkaaksi kahden suunnan keskushyökkääjäksi, joka kykenee myös tekemään tulosta.

Yle Urheilun kotoaan New Yorkista tavoittama Räty oli innoissaan uudesta mahdollisuudesta.

– Se on ihan mahtava juttu ja iso kunnia, että seura näkee minut näin. Olen siitä tosi otettu. Haluan tietenkin pelata hyvin ja lunastaa odotukset, mutta ei tällaisia myöskään voi liikaa ajatella. Viime kädessä ei voi oikein muuta tehdä kuin joka päivä herätä ja mennä hyvällä mielellä hallille hommiin. Sitä kautta se kehitys tulee, Räty sanoo.

Etenkin ensimmäisellä kerralla pelaajakauppa on pelaajalle kova shokki ja jopa pettymys, mutta Rädyn äänestä kuultaa pelkästään into uudesta mahdollisuudesta ja toisaalta kiitollisuus edellistä seuraa kohtaan.

Toki Räty ei vaihda seuraa kesken kauden ensimmäistä kertaa. Reilu vuosi takaperin kärppäkasvatti siirtyi kesken kauden Kärpistä Jukureihin, missä tekikin näyttävän läpimurron SM-liigaeliittiin.

– Olen positiivisella mielellä. Kiitän Islandersia NHL-varauksesta ja siitä, miten ovat minua kehittäneet. Sain täällä tehdä NHL-debyytin tällä kaudella ja muuta. Tämä on bisnestä ja seura saattaa vaihtua koska tahansa, innolla lähden sinne, Räty jatkaa.

– Olen ollut tässä tilanteessa jo kerran ja silloin keskityin vain jääkiekkoon ja kaikki meni hyvin. Tiedän, millaista on mennä uuteen joukkueeseen kesken kauden, miten löytää hyviä kavereita ja päästä osaksi joukkuetta. Se meni hyvin Mikkelissä ja varmasti nytkin.

Aatu Räty kuvassa
Aatu Räty sai niukasti peliminuutteja NY Islandersissa. Kuva: Getty Images

Vancouverissa Räty pääsee täysin erilaiseen joukkueeseen kuin saarella. Siinä, missä Islanders pyrkii vielä kaikin tavoin menestymään, Vancouverilla on käynnissä poistomyynti. Kaupan ovat tiettävästi tarvittaessa kaikki pelaajat Quinn Hughesia ja Elias Petterssonia lukuun ottamatta.

Vancouverin uudelleenrakennusprojekti ei ole vielä ottanut pohjakosketustaan.

Rädylle tämä tietää todennäköisesti jossakin kohtaa suurempaa roolia kuin Isles-paidassa. Islandersissa suomalaissentteri pelasi pieniä minuutteja nelosketjun keskellä lähinnä rouhijoiden kanssa.

– Hyvin erilainen rakennehan näissä joukkueissa on, ja tietenkin sitä toivoo, että se tarkoittaa myös itselle isompaa roolia jossakin vaiheessa. Toki peliesitysten täytyy näyttää siltä, että sellaiseen voidaan laittaa. Uskon, että minulla on siellä hyvät mahdollisuudet kehittyä, ja jos palaset loksahtavat kohdalleen, saada hyväkin rooli.

Farmista liikkeelle

Vielä Rädyn NHL-taival ei kuitenkaan ala – ei ainakaan pelaamisen osalta. Canucksin ruotsalais-GM Patrick Allvinin mukaan Räty menee ensin AHL-joukkue Abbotsfordin mukaan. Abbotsford sijaitsee noin tunnin matkan päässä Vancouverista. Ennen ilmoittautumista rautaliigaan Räty koukkaa kuitenkin Kalifornian kautta, missä tämä tapaa uuden joukkueensa.

– Täällä nyt pakkaillaan vanhassa kodissa ja lennän täältä viikonlopuksi Kaliforniaan, missä tapaan Canucksin joukkueen ja sieltä lennän sitten Vancouveriin.

– On hienoa päästä Abbotsfordiin pelaamaan. Katselin tuossa, että siellä on oikein hyviä nuoria pelaajia muitakin, Nils Höglander, Vasili Podkolzin ja niin edelleen. Menen sinne mielellään heidän kanssaan pelaamaan, Räty toteaa.

Eikä Räty tokikaan Vancouveriin ole ensimmäistä kertaa menossa. Toinen kahdesta NHL-maalista syntyi Islandersin paidassa juuri Vancouverin vieraana.

– Kun pitää tuon maali per peli Vancouverissa, niin menee varmasti ihan hyvin, Räty nauraa.

Sitä, millaiseksi pelaajaksi Räty Vancouverille kehittyy, on vaikea ennustaa, mutta lähtökohdat ovat hyvät. Oululaishyökkääjä esiintyi Islandersin farmijoukkueessa edukseen ja pystyi myös NHL-tasolla täyttämään ruutunsa – ja mikä tärkeintä: Rädyn kaikesta puheesta tulee läpi samaan aikaan voimakas määrätietoisuus sekä maltti.

Kypsää ja harkittua puhetta tiputteleva Räty tietää, mihin on menossa, mutta ei hosu, eivätkä farmikeikat ole tälle pettymys vaan mahdollisuus.

– On niin paljon asioita, mihin ei voi itse vaikuttaa. Niitä asioita, kuten missä pelaan ja kenen kanssa, saa juonia muut. Minä tuon pöytään oman työmoraalini. Lähden jokaiseen päivään sillä asenteella, että tämä on hyvä päivä kehittyä. Vancouverissa olosuhteet on sitä ajatellen ovat huippuluokkaa, Räty linjaa lopuksi.

Suosittelemme sinulle