Hyppää sisältöön

16-vuotiaalle pojalle lähes kaksi vuotta vankeutta 14-vuotiaan raiskauksesta: todisteet humalasta vaikuttivat tuomioon

Nuoret olivat eri mieltä siitä, oliko seksiin suostumus. Käräjäoikeuden mukaan kovan humalatilan vuoksi suostumusta ei voinut olla.

Tampereen oikeustalo
Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion seksuaalirikoksesta. Arkistokuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 2005 syntyneen miehen 1 vuodeksi ja 8 kuukaudeksi vankeuteen raiskauksesta nuorena henkilönä ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä nuorena henkilönä.

Tuomittu oli rikoksen tekohetkellä 16-vuotias ja asianomistaja 14,5-vuotias.

Tuomio on esimerkki tuoreen lakiuudistuksen vaikutuksista. Vuodenvaihteesta lähtien raiskaus on tarkoittanut sukupuoliyhteydessä olemista sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Se tarkoittaa siis sitä, että uhrin suostumusta ei ole. Raiskaussäännöksen soveltamisala laajeni tekoihin, joissa toista ei ole varsinaisesti pakotettu sukupuoliyhteyteen esimerkiksi väkivallalla tai uhkauksella.

Uhri oli kovassa humalassa

Tuoreessa tuomiossa asianomistaja oli voimakkaasti päihtynyt ja väsynyt, eikä oikeuden mukaan kyennyt puolustamaan itseään tai muodostamaan tahtoaan.

Tuomittu oli oikeudessa eri mieltä. Hänen mielestään seksistä oli ollut puhetta, ja suostumus siihen oli.

Kaksikon välillä oli aiemmmin ollut seksiä, ja oikeus hylkäsi yhden syytteistä. Tuomituissa tapauksissa vastaajan olisi oikeuden mukaan pitänyt ymmärtää, että asianomistaja oli liian humalassa antaakseen suostumusta. Tästä todisteena oli esimerkiksi valokuvia sammumisesta illan aikana.

Oikeus määräsi tuomion ehdollisena, koska vastaaja on alaikäinen, eikä hänellä ole aiempia tuomioita. Hänen pitää tehdä tuomion lisäksi yhdyskuntapalvelua.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Vastaaja on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Suosittelemme sinulle