Hyppää sisältöön

Australiassa kadonnut säteilevä kapseli löytyi – pikkuvarpaan kynnen kokoista esinettä etsittiin 1 400 kilometrin matkalta

Kapselin lähettämä säteily on hengenvaarallista.

Länsi-Australiassa kadonnut kapseli löytyi.
Yrjö Kokkonen

Australian viranomaiset ovat onnistuneet löytämään pikkuruisen kapselin, joka katosi Länsi-Australian erämaahan kaksi viikkoa sitten.

Kapseli havaittiin säteilymittarilla varustetusta autosta, joka kulki maantiellä 70 kilometrin tuntivauhdilla.

Läntisessä Australiassa käynnistettiin viime viikolla ennennäkemätön etsintäoperaatio. Sen kohteena oli 6 kertaa 8 millimetrin suuruinen kapseli, joka oli pudonnut Rio Tinto -malminetsintäyhtiön autosta. Kapselin kokoa voi verrata pikkuvarpaan kynteen.

Kapselista teki hengenvaarallisen se, että se sisältää cesium-137-alkuainetta, joka lähettää beta- ja gamma-säteilyä. Säteilyn voimakkuus vastasi kymmentä röngenkuvaa tunnissa.

Viranomaisten mukaan säteilylähteen lähellä oleskelu aiheuttaisi palovammoja ja muita säteilytauteja.

Grafiikka kapselin koosta, rinnalla 10 sentin kolikko.
Kapselin koko verrattuna Australian 10 sentin kolikkoon. Kuva: Department of Fire and Emergency Services Western Australia (DFES)

Pikkuruisen esineen etsintä tuntui mahdottomalta operaatiolta, sillä esinettä kuljettanut auto oli kulkenut 1 400 kilometrin matkan Länsi-Australian Pilbaran alueella olevalta kaivokselta Perthin kaupunkiin. Etsijöillä ei ollut aluksi aavistustakaan, mihin kohtaan vuoristoista seutua kapseli oli auton pohjassa olleesta reiästä pudonnut.

Etsintöihin lähetettiin suuri joukko viranomaisten edustajia. Osalla oli käytössään säteilymittareilla varustettuja autoja, jotka tutkivat tienpintaa. Jalkaisin kulkevat etsijät haravoivat säteilymittareillaan tien reunoja.

Kapseli löytyi lopulta Newmanin kaupungin eteläpuolelta, kertoo Sydney Morning Herald -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Australiassa tapaus on herättänyt keskustelua radioaktiivisten aineiden säilyttämisestä. Pääminister Anthony Albanesen mukaan aineiden kadottamisesta määrätyt sakot ovat naurettavan pieniä.

– Ne ovat naurettavan pieniä, koska kukaan ei ole ajatellut, että niitä hävitettäisiin, hän sanoi Perthissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kapselin lojuminen tienposkessa ei asiantuntijoiden mukaan aiheuta alueelle radioaktiivista saastumista.

Lähteet: AP, Reuters

Juttua korjattu 1.2.2023 kello 13.24 Kapselia etsittiin ja kapseli löytyi Newmanin kaupungin eteläpuolelta, ei Newtonin kaupungin eteläpuolelta, kuten jutussa aikaisemmin luki. Lisäksi rekka oli matkalla Newmanin suunalta Perthiin, eikä toisinpäin.

Suosittelemme sinulle