Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Ano Turtiaista epäillään kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Poliisi lopetti tutkinnan tapauksissa, joissa Turtiaista epäiltiin ministerin kunnianloukkauksista

Valta Kuuluu Kansalle puolueen Ano Turtiainen
Ano Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä sen jälkeen, kun hän tviittasi poliisiväkivaltaan kuolleesta George Floydista. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Tiina Salumäki

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa kansanedustaja Ano Turtiaista (VKK) epäiltiin kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kahdesta kunnianloukkauksesta.

Poliisi on siirtänyt syyteharkintaan tapaukset, joissa epäillään kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Syyteharkintaan siirtyi juttu, joka tapahtui Twitterissä vuonna 2020. Tviitissä Turtiainen esitti kysymyksen: ”Oletteko huomanneet, mitä lähempänä hyvinvoinnin alueella ollaan ”tasa-arvoa”, sitä enemmän siellä on rähinöitä?”

Kuvassa oli poliisin saappaan alle painettu mies, jonka kasvot oli värjätty punaiseksi. Alla luki punaisella Pink Floyd.

Kuvassa oli amerikkalainen George Floyd, joka kuoli Minneapolisissa poliisiväkivallan seurauksena. Yhdysvalloissa tapaus aiheutti mielenosoitusten aallon.

Toinen rikosepäily liittyy myös tviittiin vuodelta 2020. Siinä Turtiainen rinnasti tummaihoiset tai ulkomaalaistaustaiset taksikuskit ”nokikeppeihin”.

Epäillyt kunnianloukkaukset kohdistuivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuruun (sd.), mutta nämä tapaukset eivät edenneet syyteharkintaan, vaan poliisi päätti tutkinnat.

Suosittelemme sinulle