Hyppää sisältöön

Etelä-Savon Energian tuloutukset eivät tänä vuonna riitä Mikkelin alijäämien kattamiseen – vähemmistöosuuden myyntiä valmistellaan

Etelä-Savon Energia on keskeyttänyt vesivoimayhtiö Koskienergian osakkeiden myynnin.

Etelä-Savon Energian Pursialan voimalaitos Mikkelissä maaliskuussa 2022.
Mikkelin kaupunginvaltuusto päätti Etelä-Savon Energian tuloutuksista ja vähemmistöosuuden myynnin valmistelusta viime lokakuussa. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Vilma Ruokoski

Mikkelissä Etelä-Savon Energian (ESE) hallitus on päättänyt keskeyttää Koskienergian osakkeiden myynnin. Syynä on se, etteivät vesivoimayhtiön tuloutukset tule millään riittämään Mikkelin kaupungin alijäämien kattamiseen.

ESEn hallituksen toinen perustelu myyntiprosessin keskeyttämiseen on, että Koskienergia on merkittävä osa sen sähköntuotantoa. Vesivoimassa on ESEn mukaan merkittävää säätökykyä, jolla on kasvava merkitys tulevaisuuden sähkömarkkinassa.

Kolmanneksi syyksi kaupungin tiedotteessa nimetään se, ettei kaupunkikonsernilla voi olla kahta yhtäaikaista myyntiprosessia.

Kaupungin päättäjät ovat aiemmin linjanneet, että Mikkelin alijäämät kuitatattaisiin ensisijaisesti ESEn tuloutuksilla, ja energiayhtiön vähemmistöosuuden myynti on vasta toissijainen vaihtoehto.

Koskienergian osakkeiden myynnin keskeytyessä kaupunki jatkaa toissijaisen vaihtoehdon eli ESEn vähemmistöosuuden myynnin valmistelua.

Mikkelin kaupunginhallitus jatkaa ESEn vähemmistöosuuden myynnin valmistelua kilpailutetun energia-alan asiantuntijatiimin avulla. Kaupunki hakee strategista omistajakumppania, joka tuo lisäarvoa yhtiöön.

Asiassa halutaan ensimmäinen päätösesitys konserni- ja elinvoimjaoston helmikuun kokoukseen. Suunnitelmissa on, että asia etenee maaliskuussa kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon. Lisäksi valtuutetuille järjestetään asiasta iltakoulu maaliskuun alussa.

Mikkelin kaupungin taseessa on vuoden 2021 tilinpäätöksessä 33,55 miljoonaa euroa kumulatiivista alijäämää. Myös viime vuoden tilinpäätös tulee olemaan selvästi alijäämäinen eli kaupungin kumulatiivinen alijäämä kasvaa edelleen.

Mikkelin on katettava alijäämät tämän vuoden loppuun mennessä, ettei se päätyisi kriisikunnaksi.

Suosittelemme sinulle