Hyppää sisältöön

Viimein suomalaistenkin nähtävänä: Pilvi Takalan turva-alan epäkohtia paljastava teos esillä Espoossa

Valvonnan alla -teos tarkastelee kriittisesti yksityisen turvallisuusalan vallankäyttöä.

Kolme vartijaa.
Kuvataiteilija Pilvi Takala työskenteli itse järjestyksenvalvojana ja havainnoi alan epäkohtia. Kuva: Pilvi Takala / Close Watch -videoteos
Minna Rinta-Tassi

Kuvataiteilija Pilvi Takalan videoteoksen voi nähdä näyttelyssä, joka avautuu Espoon modernin taiteen museo EMMAssa tänään keskiviikkona.

Valvonnan alla sai ensiesityksensä Suomen paviljongissa Venetsian biennaalissa viime keväänä. Suomessa installaatiota ei ole näytetty aikaisemmin.

Valvonnan alla pohjautuu Takalan kokemuksiin hänen työskennellessään peiteroolissa Securitaksen kouluttamana järjestyksenvalvojana suomalaisessa kauppakeskuksessa.

Teoksen videot on kuvattu Pilvi Takalan järjestämässä kolmipäiväisessä työpajassa. Sen aiheena oli entisten työtovereiden kanssa työpaikalla kohdattu rasismi, väkivalta ja haitallinen käyttäytyminen.

Keskustelu vartiointialan ongelmista ja epäkohdista on tehnyt teoksesta entistä ajankohtaisemman. Takalan teos pohtii muun muassa järjestyksenvalvojien vallankäyttöön liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Pilvi Takala on kansainvälisesti tunnettu suomalainen taiteilija, joka tutkii teoksissaan erilaisia yhteisöjä ja työkulttuureja.

Valvonnan alla on esillä EMMAssa 1.2. – 7. 5.2023.

Lue myös:

Ei riitä, että vartija harjoittelee voimankäyttöä 4,5 tuntia, sanovat kansanedustajat Helsingistä ja Uudeltamaalta

Poliisi otti kiinni kuusi järjestyksenvalvojaa pahoinpitelyistä epäiltyinä – turvapalvelu käynnisti sisäisen tutkinnan

Aiheesta lisää:

Kulttuuricoctail Live: Vartijoiden vallankäyttö osuu taiteilijoihin

Suosittelemme sinulle