Hyppää sisältöön

Kokoomuksen äänenkannattajasta maakunnan ainoaksi seitsenpäiväiseksi sanomalehdeksi: Satakunnan Kansa täyttää 150 vuotta

Porissa ilmestyvä maakuntalehti Satakunnan Kansa täyttää 150 vuotta. Lehti on nykyisin Sanoma-konsernin omistuksessa. Päätoimittaja Tomi Lähdeniemi pitää lehden nykytilaa hyvänä.

Satakunnan Kansa täyttää 150 vuotta.
Antti Laakso

Porissa ilmestyvä maakuntalehti Satakunnan Kansa täyttää keskiviikkona 150 vuotta. Se on Suomen toiseksi vanhin edelleen ilmestyvä suomenkielinen sanomalehti. Vain Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen on vanhempi.

Lehden edeltäjä, Satakunta, alkoi ilmestyä 1.2.1873 osana suomenkielisen lehdistön nousua. Lehden ensimmäisessä numerossa (siirryt toiseen palveluun) kerrottiin muun muassa seurakunnan urkuristin vaalista ja pohdittiin, sopiiko maaseurakunnan pitää yhteisiä kansakouluja kaupunkiseurakunnan kanssa.

Vanha sanomalehti.
Satakunta-lehden ensimmäisen numeron etusivu. Kuva: Satakunta, 01.02.1873, nro 1, s. 1 https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/431884?page=1 Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

1900-luvun alkupuolella Satakunta oli vanhasuomalaisten äänenkannattaja. Suomen itsenäistymisen jälkeen se yhdistyi nuorsuomalaisten Satakunnan Sanomien kanssa ja alkoi ilmestyä vuonna 1918 Satakunnan Kansan nimellä. Vuodesta 1919 se oli kokoomuksen äänenkannattaja.

Satakunnan Kansassa ja sen edeltäjissä on työskennellyt useita tunnettuja toimittajia. Esimerkiksi Maiju Lassilana paremmin tunnettu kirjailija Algot Untola oli hetken aikaa lehden päätoimittajana 1900-luvun alkuvuosina. Yle Uutisten nykyinen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen oli Satakunnan Kansan päätoimittaja 2001–2010.

Kokoomuslehdestä sitoutumattomaksi

Porissa kuten muissakin maakuntakeskuksissa ilmestyi 1900-luvulla useita poliittisia sanomalehtiä. Satakunnan Kansa sai rakennettua itselleen Porin seudulla vahvimman levikin. Lehti jatkoi kokoomuksen äänenkannattajana vuoteen 1989 saakka.

Muut satakuntalaiset poliittiset sanomalehdet – demarien Uusi Aika, kommunistien ja myöhemmin vasemmistoliittolaisten Satakunnan Työ ja maalaisliitto–keskustan Lalli – jäivät poliittisesti sitoutuneiksi, ja ne katosivat 2000-luvulla lehtikartalta.

Tiilirakennus.
Satakunnan Kansan toimitus sijaitsi aiemmin Valtakadulla, mistä se sai vasemmistolta lempinimen ”Valtakadun vanhoillinen”. Nykyisin lehteä toimitetaan Porin Puuvillan entisessä tehdasrakennuksessa Kokemäenjoen rannalla. Kuva: Katja Halinen / Yle

Rauman seudulla Satakunnan Kansa ei onnistunut syrjäyttämään ykköslehtenä paikallista sanomalehti Länsi-Suomea. Länsi-Suomi on kuitenkin lukijamäärältään merkittävästi Satakunnan Kansaa pienempi.

Nykyisin Satakunnan Kansa on ainoa Satakunnassa ilmestyvä seitsenpäiväinen sanomalehti.

Levikkiä ei enää kerrota

Satakunnan Kansan tilaajamäärät ovat pienentyneet viime vuosikymmeninä kuten muillakin suomalaisilla maakuntalehdillä. Vielä vuonna 2007 sen levikki oli 55 302, mutta levikki laski vuosikymmenessä noin 40 000:een. Viime vuosina lehti ei ole kertonut levikkiään mutta se on korostanut lukijoiden siirtyneen nettisivujen käyttäjiksi.

Satakunnan Kansa siirtyi Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoman omistukseen vuonna 2020. Sitä ennen julkaisija oli Alma Media.

Sanomalehden kansi.
Satakunnan Kansan 150-vuotisjuhlanumero. Kuva: Antti Laakso / Yle

Nykyisin Satakunnan Kansalla on varsin paljon samaa sisältöä muiden Sanoman lehtien kanssa. Lehden päätoimittajan Tomi Lähdeniemen mukaan kyse on ennen muuta asiakkaiden palvelusta.

Päätoimittaja: Tehtävä pysynyt ennallaan

Ylen tekemässä Satakunnan Kansan 150-vuotissyntymäpäivähaastattelussa Tomi Lähdeniemi kehuu lehtensä nykyistä asemaa.

Mies avokonttorissa, kaulassa kravatti.
Päätoimittaja Tomi Lähdeniemi on pukenut juhlakravatin. Kuva: Katja Halinen / Yle

– Lukijat ja asiakkaat ovat pysyneet matkassamme erittäin hyvin.

Päätoimittaja pitää selvänä, että maakunnallisille sanomalehdille on kysyntää ja tarvetta myös tulevaisuudessa: Helsingissä ja Satakunnassa katsotaan asioita eri näkökulmasta.

– Perustehtävä on 150 vuodessa pysynyt samana. Me toimitamme ja teemme tiedonvälitystä satakuntalaisille, Lähdeniemi kuvaa lehden tehtävän pysyvyyttä.

Suosittelemme sinulle