Hyppää sisältöön

Sanna Marin perustelee kritisoitua turvallisuusyksikköä: “Tilanne on laajasti muuttunut” – nimitystä ehkä lykätään

Pääministeri perustelee laajasti arvosteltua esitystä turvallisuuspoliittisen yksikön perustamisesta. Hän kuitenkin arvioi, että nimitystä voidaan lykätä.

Sanna Marin.
Pääministerille ollaan suunniteltu omaa turvallisuuspoliittista neuvonantajaa. Sanna Marin (sd.) kommentoi asiaa tänään, kun SDP kertoi talouspolitiikastaan puoluetoimistollaan. Kuva: Silja Viitala / Yle
Linda Pelkonen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi kritiikkiä osakseen saaneen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan viran sekä turvallisuuspoliittisen yksikön perustamista.

– Näemme, että turvallisuustilanne Euroopassa on laajasti muuttunut. Elämme valitettavasti maailmassa ja Euroopassa jossa on sota käynnissä, Marin sanoo SDP:n tiedotustilaisuudessa.

Vaikka Marin korostaa, että turvallisuuspoliittinen neuvonantaja on tarkoitettu seuraavan pääministerin avuksi, hän toteaa, että SDP tietysti tavoittelee pääministeripuolueen paikkaa, jolloin neuvonantaja tulisi hänelle.

– Itse pitäisin erittäin perusteltuna, että tulevissa hallitusohjelmaneuvotteluissa tuleva pääministeri arvioi, onko tällaiselle asiantuntemukselle tarvetta, Marin sanoo.

Hän kuitenkin pitää mahdollisena, että nimitystä lykätään seuraavan hallituksen alkuun.

– En pidä erityisen tärkeänä tätä aikataulua, että neuvonantaja minulle tulisi.

Viime viikolla uutisoitiin, että pääministerin kanslia suunnittelee pääministerille omaa turvallisuuspoliittista neuvonantajaa ja tehtävää varten oman yksikön perustamista.

Valtioneuvoston kansliassa valmistellun asetusluonnoksen mukaan tarkoitus on nimetä ”maan paras turvallisuuspolitiikan osaaja” tehtävään, jossa olisi laajat tiedonsaantioikeudet ja myös kova palkka.

Keskeiset ministeriöt, presidentin kanslia ja pääesikunta eivät pitäneet uutta yksikköä perusteltuna pikaisella lausuntokierroksella.

Suosittelemme sinulle