Hyppää sisältöön

SDP paljasti millaisiin leikkauksiin ja veronkorotuksiin se on valmis

SDP leikkaisi erityisesti yritystukia. Puolue kiristäisi suurten omaisuuksien verotusta, mutta keventäisi pieni- ja keskituloisten työn verotusta.

SDP kertoi talouspoliittisista linjauksistaan puoluetoimistollaan.
Pääministeri Sanna Marin (sd.), kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.), kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoivat puolueen talouslinjauksista tänään Helsingissä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tuomas Hyytinen, Linda Pelkonen

SDP tasapainottaisi julkista taloutta pääosin talouden ja työllisyyden kasvulla, ei menoleikkauksilla. Puolue julkisti keskiviikkona talouspoliittisen ohjelmansa.

Puolue vahvistaisi julkista taloutta yhteensä 3,5–6 miljardilla eurolla ensi vaalikaudella.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti, että paljon riippuu työllisyyden kehityksestä.

Menoja karsimalla ja verotuloja kasvattamalla SDP saisi kokoon 1–2 miljardia euroa.

SDP korosti talouslinjansa eroa oppositiopuolueisiin kokoomukseen ja perussuomalaisiin.

Puolue lupaa, ettei se tee “ylimitoitettuja” leikkauksia, leikkaa “tavallisten ihmisten” palveluista ja pienituloisilta eikä alenna suurituloisten työn verotusta

–Ylimitoitetut leikkaukset johtavat työttömyyden nousuun ja julkisen velan kasvuun, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoi.

SDP:n sopeutus perustuu talouskasvuun

SDP:n esittämä talouden tasapainotus perustuu kunnianhimoiseen tavoitteeseen talouden ja työllisyyden kasvusta.

Julkisen talouden vahvistuminen riippuu puolueen mukaan työllisyysasteen kehityksestä. SDP:n haarukka on 3,5–6 miljardia euroa. Valtiovarainministeriön näkemys sopeutustarpeesta ensi vaalikaudella on kuusi miljardia.

Jos työllisyysaste nousee SDP:n tavoittelemaan 80 prosenttiin, julkinen talous vahvistuisi kolmella miljardilla. Tällöin voitaisiin päästää kuuden miljardin tavoitteeseen.

Viime marraskuussa työllisyysaste oli vajaat 75 prosenttia.

SDP:n tavoittelema kahden prosentin talouskasvu taas paikkaisi taloutta miljardilla eurolla.

Lisäksi SDP varautuu noin 1–2 miljardin euron verojen korotuksiin ja menoleikkauksiin. SDP säästäisi erityisesti “tehottomista” yritystuista, fossiilitalouden tuista ja julkisista hankinnoista.

“Ei leikkauksia tavallisten ihmisten palveluihin”

Leikkauslistallaan SDP korosti eroaan pääkilpailijoihinsa kokoomukseen ja perussuomalaisiin. Puolueen mukaan se ei leikkaa “tavallisten ihmisten” palveluista eikä pienituloisilta.

– SDP kyllä alentaisi työn verotusta pieni- ja keskituloisilta, mutta ei suurituloisilta, kuten kokoomus ja perussuomalaiset, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi.

Lisätuloja valtiolle SDP hankkisi erityisesti verotuksella. Säästöjä syntyisi eniten yritystukien leikkauksista.

SDP laskee, että verovälttelyä kitkemällä sekä haittaveroja ja suurten omaisuuksien verotusta kiristämällä valtio saisi lisätuloja 1,4 –1,8 miljardia euroa. Puolue nostaisi esimerkiksi pääomatulojen ja suurten perintöjen verotusta.

SDP hakee säästöä myös etätyöstä

Varsinaiset menoleikkaukset SDP kohdistaisi erityisesti yritystukiin, joista säästettäisiin 0,5 – 0,7 miljardia.

Leikkauslistalla ovat fossiilitalouden tuet, esimerkiksi maatalouden energiaveron palautus, yrittäjävähennyksen rajaaminen vain pienyrittäjille sekä listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen kiristäminen.

Matkakuluja ja tilankäyttöä tehostamalla SDP säästäisi noin 100 miljoonaa euroa. Säästöä tulisi erityisesti etätyön ja -kokousten kautta.

– Koronan myötä näimme, että valtiolla matkustus puolittui. Matkakustannukset laskivat 105 miljoonaa euroa edellisen vuoden tasosta, kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi.

Valtion hankintakuluista säästöjä voisi kertyä 200 miljoonaa euroa. SDP arvioi, että säästöä syntyisi esimerkiksi pyytämällä useampia tarjouksia.

SDP leikkaisi kotihoidon tuesta 50 miljoonaa euroa. Saman verran menoja voitaisiin säästää ehkäisemällä nuorten työkyvyttömyyttä.

Talouskasvua osaamisella

Talouskasvu on SDP:n ykköstavoite. Sen saavuttamiseksi puolue korostaa pitkäjänteistä työtä osaamiseen.

Puolue pitää erityisen tärkeänä, että tutkimus-, kehitys- innovaatiorahoitus nostetaan neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

SDP lisäisi myös korkeakoulupaikkoja. Puolueen tavoite on, että 2030-luvun loppuun mennessä vähintään 60 prosenttia alle 35-vuotiaista on korkeakoulutettuja. Nyt osuus on noin 40 prosenttia.

– Koulutuksesta ei leikata, vaan panostetaan enemmän. Meidän sanaamme voi tässä asiassa luottaa, varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 1.2. klo 16.30.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 2. helmikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle