Hyppää sisältöön

Oulun vaalinpiirin kansanedustajista monet kannattavat verohelpotuksia syrjäseudulle hoito- ja pelastusalan ammattilaisille

Kyselyymme vastasi 13 alueen edustajaa. Keskustan, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton edustajat, sekä yksi kokoomuksen edustaja uskovat, että verohelpotukset parantaisivat syrjäseutujen työvoimapulaa.

Hoitokodin työntekijä kuljettaa tarjotinta.
Yli puolet kyselyyn vastanneista kokee, että verohelpotukset voisivat auttaa sairaanhoitajien ja pelastusalan ammattilaisten hakeutumista töihin syrjäseudulle. Kuvituskuva. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Hanna Holopainen

Monet Oulun vaalipiirin kansanedustajista kannattavat valtion verohelpotuksia syrjäseudulla asuvalle tai työskentelevälle hoito- ja pelastushenkilökunnalle.

Kyselyymme vastasi 13 alueen edustajaa, joista kahdeksan otti myönteisen kannan, ja yksi osin myönteisen.

Syrjäseudun hoitajien ja pelastajien verohelpotusten kannattajista puolet, on keskustan kansanedustajia. He ovat Juha Pylväs, Hanna-Leena Mattila, Pekka Aittakumpu ja Mikko Kinnunen.

Monella heistä taustalla on koko puolueenkin korostama Suomen asuttuna pitäminen ja elinvoimaisuuden säilyttäminen.

– Tosiasia vain on se, että haja-asutusalueille on niin meillä Suomessa kuin muissakin pohjoismaissa vaikeuksia saada osaavaa henkilöstöä, sanoo Hanna-Leena Mattila.

Helpotusten taakse asettuu myös vasemmistoliiton Merja Kyllönen, joka kokee kaikkien keinojen olevan nyt tarpeen työvoimapulan helpottamiseksi. KYLLÄ vastasivat niin ikään kokoomuksen Janne Heikkinen sekä kaksi perussuomalaisten kansanedustajaa, Sebastian Tynkkynen ja Olli Immonen.

Kolmas perussuomalaisten kyselyyn vastannut edustaja Jenna Simula haluaisi muitakin aloja koskevan verohelpotuksen syrjäseudulle. Hän vastaa EN OSAA SANOA, kuten myös vihreiden Jenni Pitko. Hän miettii, olisiko asia edes perustuslaillisesti ja hallinnollisesti kovin yksinkertaista toteuttaa.

SDP:n alueemme kummatkaan kansanedustajat eivät kannattaneet verohelpotuksia. Raimo Piirainen liputtaa syrjäseutulisälle.

– Lisämaksu on helpompi toteuttaa, kuin että lähdemme jollekin alueella antamaan verohelpotuksia. Viittaan Kainuun hallintokokeiluaikaan, meillä oli erilaisia työnantajan sosiaaliturvamaksualennuksia, joilla ei ollut merkitystä.

Tytti Tuppurainen perää ensisijaisesti ammattiryhmien palkkatason nostamista.

EI vastasi myös kokoomuksen Mari-Leena Talvitie. Syrjäseudun verohelpotusten sijaan Talvitie keventäisi tuloverotusta, ja hän uskoo työmarkkinoiden toimivan itsessään oikeaan suuntaan.

– Jos tekijöitä ei ole, työnantajat kilpailevat palkalla, jolloin työn tekeminen on houkuttelevampaa.

Muutama kyselyyn vastannut kansanedustaja näki Norjan mallin opintolainan maksuhelpotuksista sopivana myös Suomen syrjäseuduille.

Oulun vaalipiirin alueelta on eduskunnassa kaikkiaan 18 kansanedustajaa.

Aiheesta voi keskustella 3. helmikuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle