Hyppää sisältöön

Bussiyhtiössä udeltiin työntekijöiden lakkoaikeita – AKT:n lakimies: ”Voidaan tulkita painostukseksi”

AKT:n lakimiehen mukaan kyseessä voi olla myös puhdas tietämättömyys sallituista toimista työtaisteluissa.

Linja-auton ohjaamon kojelautaan on upotettu monenlaisia hallintalaitteita.
Lahtelaisen bussiyhtiön kuljettajilta kyseltiin ennakkoon aikeista osallistua mahdolliseen AKT:n lakkoon. Kuvituskuva linja-auton ohjaamosta. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Markku Tuhkanen

Bussiyhtiö on kysellyt työntekijöidensä lakkoaikeita pääluottamusmiehen nimissä lähetetyissä viesteissä.

Lahtelainen Reissu Ruoti Oy on järjestäytymätön työnantaja, eikä yhtiön palkkalistoilla ole myöskään lakkovaroituksen antaneeseen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliittoon (AKT) kuuluvaa työntekijää pääluottamusmiehenä. Ammattiiittoon järjestäytymättömillä työntekijöillä on tosin oikeus valita edustajakseen luottamusvaltuutettu.

– Työnantajalla ei ole oikeutta kerätä minkäänlaisia rekistereitä, joissa yrityksen työntekijöiden osallistumista työtaistelutoimiin listataan, sanoo AKT:n lakimies Jukka Siuru.

Hänen mukaansa kysely voidaan tulkita työnantajan painostukseksi, joka rikkoo työntekijän yhdistymis- ja työtaisteluvapautta.

– Kyse voi olla myös puhtaasti tietämättömyydestä, Siuru pohtii.

Reissu Ruotin toimitusjohtaja ei halunnut vastata Ylen kysymyksiin asiaan liittyen.

– En halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa millään lailla, kuittaa Reissu Ruotin toimitusjohtaja Juho Ruoti.

Perinteikkäällä lahtelaisella bussiyhtiöllä on noin 70 bussia ja 80 työntekijää. Joukossa on ammattiliittoon kuuluvia, mutta myös lukuisia liittoihin kuulumattomia työntekijöitä. Linja-autoalalla on voimassa yleissitova työehtosopimus, joka koskee myös järjestäytymättömiä työntekijöitä.

Yle tavoitti kyselyviestien lähettäjäksi nimetyn luottamusvaltuutetun. Hän vahvistaa, että viestejä on lähetetty, mutta hänen mukaansa tarkoituksena on ollut selvittää mitkä bussivuorot voidaan ajaa, jos lakko toteutuu.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Auto- ja kuljetustyöntekijäliiton jäsenlehti AKT (siirryt toiseen palveluun).

Päivitetty 1.2.2023 klo 19.03: Muutettu jutun otsikkoa. Tarkennus muokkaustietoihin 2.2.2023: Alkuperäisestä otsikosta poistettu termi ”valepääluottamusmies”. Lisäksi juttuun on lisätty tieto, että ammattiliittoon järjestäytymättömillä työntekijöillä on oikeus valita edustajakseen luottamusvaltuutettu.

Päivitetty 2.2.2023 klo 11.05: Tarkennettu, että viestin lähettäjä oli luottamusvaltuutettu.

Suosittelemme sinulle