Hyppää sisältöön

Tammikuu oli mittaushistorian lämpimin Rovaniemellä, usean päivän vesisade on ihmetyttänyt paikallisia

Lämpötilat olivat keskimääräistä korkeampia suuressa osassa maata. Suurimpia poikkeamia säässä on ollut Lapin etelä- ja itäosissa.

Talvinen maisema sillasta ja osittain sulana olevasta joesta.
Rovaniemellä on tänä talvena tammikuussa jouduttu tavallistakin enemmän varoittamaan matkailijoita heikoista jäistä. Jäätilanteeseen on sään lisäksi vaikuttanut myös Kemijoen sääntely. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Eelis Rytkönen,
STT

Tammikuu oli monin paikoin harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha, kertoo Ilmatieteenlaitos.

Kuukauden keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata 2–5 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoja korkeampia.

Rovaniemellä tammikuu oli 1950-luvun lopusta alkaneen mittaushistorian lämpimin. Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi pitää Rovaniemen lämpötilojen osalta erityisesti tammikuun loppupuolta kiinnostavana.

– On ollut todella lämmintä ja itse asiassa poikkeuksellisen rajalla useina päivinä, Kotakorpi kuvailee Rovaniemen säätä.

Tammikuun keskilämpötila vaihteli koko maassa lounaissaariston noin yhdestä plusasteesta Pohjois-Lapin noin kymmeneen pakkasasteeseen.

Kerttu Kotakorven mukaan suurimmat poikkeamat säässä ovat olleet Etelä- ja Itä-Lapissa.

Sohjoinen maantie ja märkä etuikkuna
Monia rovaniemeläisiä on hämmästyttänyt se, että vettä on satanut tammikuussa sydäntalvella useana päivänä. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Kotakorven mukaan suuri vaihtelevuus kuuluu ilmastoomme ja kysymyksessä on yksittäinen kuukausi, mutta kehitys kulkee ilmastoennusteiden mukaan.

– Pohjoisessa talvi lämpenee kaikista nopeimmin, Kotakorpi sanoo.

Lumensyvyys Rovaniemellä sen sijaan on tavallisella tasolla, sillä sateita on tullut paljon myös lumena.

Tammikuu oli tavanomaista sateisempi suurimmassa osassa maata, mutta etenkin länsirannikolla sekä idässä sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria. Tavallista vähemmän sadetta on tullut vain Käsivarren Lapissa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida 1.2. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle