Hyppää sisältöön

Hoitajien määrää vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa on saatu kasvatettua, mutta tavoitteesta uupuu edelleen lähes 2 900 hoitajaa

Vanhusten kotihoidossa työntekijöiden rekrytoinnit sen sijaan vähenivät viime vuonna ja kotihoidon asiakkaiden luokse tehtyjen käyntien määrä laski ensimmäistä kertaa.

Hoitaja pitää vanhusta kädestä.
Kolmannes vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä yltää tavoiteltuun 0,7 työntekijän vähimmäismitoitukseen. Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
Hanna Terävä

Henkilöstön määrää vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa on saatu kasvatettua, kertoo THL.

Ympärivuorokautiseen hoitoon rekrytoitiin viime vuonna toukokuun ja marraskuun välisenä aikana 4 300 sote-koulutuksen saanutta työntekijää vakituisiin työsuhteisiin.

Rekrytoinneilla on korvattu eläkkeelle jääneitä ja samalla nostettu henkilöstömitoitusta.

– Työntekijöiden saaminen ympärivuorokautiseen hoitoon on positiivinen signaali siitä, että palveluntuottajien rekrytointikampanjat ovat onnistuneet ja iäkkäiden hoiva ja hoito kiinnostavat työnhakijoita edelleen. Mitoituksen nousu yksiköissä voi lisätä alalle hakeutuvien määrää, koska sen nähdään tasoittavan työn kuormitusta, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.

Kolmannes yksiköistä yltää 0,7 vähimmäismitoitukseen

Tavoitteena on ollut nostaa vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstön vähimmäismitoitus 0,7 työntekijään asiakasta kohden. Tähän ylsi viime vuoden marraskuussa kolmannes ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä.

Nykyiseen lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen eli 0,6 työntekijään asiakasta kohden ylsi 95 prosenttia toimintayksiköistä.

Jotta kaikki yksiköt yltäisivät uuteen tavoitemitoitukseen, tarvittaisiin THL:n laskelmien mukaan vielä 2 885 kokopäiväistä työntekijää lisää. Tämä marraskuun tilanteen perusteella tehty laskelma ei sisällä sijaistarvetta.

Alun perin henkilöstön vähimmäismitoituksen piti olla 0,7 jo tämän vuoden huhtikuussa, mutta hoitajapulan vuoksi nostoa on porrastettu siten, että huhtikuusta alkaen vähimmäismitoitus on 0,65 ja vasta joulukuun alusta alkaen 0,70 työntekijää asiakasta kohti.

Kotihoitokäyntien määrä kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa

Vanhusten kotihoidossa sote-koulutettujen työntekijöiden rekrytoinnit sen sijaan vähenivät 18 prosenttia toukokuusta 2022.

Lisäksi kotihoidon asiakkaiden luokse tehtyjen käyntien määrä laski ensimmäistä kertaa viime vuonna. THL:n ennakkotiedon mukaan kotikäyntien määrä tippui 1,8 miljoonalla käynnillä edellisvuodesta, jääden 29,9 miljoonaan käyntiin.

THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa patistaa hyvinvointialueita kartoittamaan kotihoidon tilannetta alueellaan mahdollisimman nopeasti.

– Ennakkotietona saadun kotihoidon käyntitilaston ja toteutuneiden rekrytointien perusteella voi päätellä, että kotihoidon saatavuus on koko maan tasolla heikentynyt. Tuotetun kotihoidon määrän pitäisi kasvaa vanhusväestön määrän noustessa, Kehusmaa sanoo.

Suosittelemme sinulle