Hyppää sisältöön

Työvoiman saatavuudessa karu kehitys Pohjois-Pohjanmaalla, jossa kuntapäättäjät kaipaavat lisää hyviä hakijoita

Työeläkevakuuttaja Kevan kysely paljastaa kunnissa koetun nopean muutoksen työvoiman saatavuudessa. Kahdessa vuodessa huonot kokemukset ovat kaksinkertaistuneet Pohjois-Pohjanmaalla.

TE-toimisto.
Kevan kyselyyn vastanneiden Pohjois-Pohjanmaan kuntapäättäjien mukaan työvoiman saatavuus on huonontunut selvästi kahdessa vuodessa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Risto Ukkonen

Pohjois-Pohjanmaan kuntapäättäjien mukaan työvoiman saatavuus on heikentynyt selvästi parissa vuodessa.

Työeläkevakuuttaja Kevan selvityksen mukaan vuonna 2020 selvästi suurin osa kyselyyn vastanneista koki Pohjois-Pohjanmaalla, että osaavia hakijoita oli riittävästi. Tuolloin prosenttiluku oli 68, mutta kahdessa vuodessa tilanne on heikentynyt tuntuvasti. Tuoreessa kyselyssä enää 33 prosenttia yli sadasta kuntapäättäjästä on tyytyväinen hakijamääriin. Selvä enemmistö, 65 prosenttia, kokee nyt, että hyviä hakijoita ei ole riittävästi.

Kevan kysely oli suunnattu kuntien poliittisille päättäjille ja virkamiesjohdolle.

Myös kunta- ja hyvinvointityönantajat ovat tehneet selvitystä osaajien saatavuudesta. Esille nostetaan etenkin lääkäripula. Työnantajatahojen mukaan esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on tällä hetkellä täyttämättä jopa puolet psykiatrien ja kolmannes neurologien vakansseista. Pulaa on myös esimerkiksi syöpälääkäreistä ja anestesiologian erikoislääkäreistä.

Voit keskustella aiheesta 2. helmikuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle