Hyppää sisältöön

Sairaanhoitopiiri salasi henkilöstöhallinnon johtajan erokorvauksen – jo toinen samanlainen tapaus reilun vuoden sisään

Tänään julkitulleiden tietojen mukaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri maksoi HR-johtajalle noin 86 000 euron erokorvauksen. Eksoten hallitus käsitteli asiaa salaisena vuonna 2021.

Pääsisäänkäynti Etelä-Karjalan keskussairaalaan. Autoja parkissa sairaalan edustalla.
Etelä-Karjalan hyvinvointialuetta edeltänyt Eksote oli sopinut HR-johtajalle maksettavasta tuntuvasta erokorvauksesta. Hallitus käsitteli asiaa salaisena. Kuvassa Etelä-Karjalan keskussairaala. Kuva: Helena Korpela / Yle
Riitta Väisänen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on maksanut julkisuudelta piilossa henkilöstöhallinnon johtajalleen tuntuvan erokorvauksen.

Eksote oli tehnyt virkasuhteen päättämissopimuksen HR-johtajansa kanssa syksyllä 2021, mutta Eksoten hallitus käsitteli asian salaisena.

Erokorvaus oli noin 86 000 euroa, mikä vastasi vuoden palkkaa.

Asia tuli julki tänään keskiviikkona, kun Eksoten jälkeen toimintansa aloittanut Etelä-Karjalan hyvinvointialue tiedotti virkasuhteen päättämissopimuksesta.

Eksoten hallituksen silloisen puheenjohtajan Anneli Kiljusen (sd.) mukaan päättämissopimuksen perusteita ei voi avata laajemmin. Hän viittaa julkisuuslain (siirryt toiseen palveluun) 24. pykälään.

Etelä-Saimaan (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseessä oli työriidan päättäminen sopimalla.

Sopimuksen salaamisesta kritiikkiä

Etelä-Karjalan hyvinvointialue selvitti Eksoten aikana tehtyjä virkasuhteiden päättämissopimuksia Etelä-Saimaan tekemän tietopyynnön jälkeen.

Tiedottamisen taustalla on Eksoten henkilöstö- ja viestintäjohtaja Santtu Niemen erokorvauksesta hiljattain syntynyt kuohunta.

– Olemme kertaalleen epäonnistuneet siinä, miten avoimesti päätöksentekoa ja sen perusteita on tuotu esille, sanoo Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue aluehallitus käsitteli Santtu Niemen virkasuhteen päättämissopimusta viime joulukuussa. Niemelle maksettava 107 000 euron erokorvaus oli mainittu virkasuhteen päättämissopimuksessa, mutta sopimus ei ollut julkisesti nähtävillä aluehallituksen esityslistalla.

Sen Leskinen myöntää, että julkisesti nähtävillä olevassa aluehallituksen esityslistan tekstissä olisi pitänyt olla tieto sopimuksen arvosta.

Asiasta on opittu.

– Pyrimme aina lähtökohtaisesti avoimeen päätöksentekoon, hyvään hallintotapaan ja hyviin julkishallinnon käytänteisiin, Leskinen sanoo.

Leskisen mukaan isossa organisaatiossa voi edelleenkin tulla salassapidettäviä asioita vastaan. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeudessa käytävät työriidat.

– Mutta vuodenvaihteen tyypisisissä keisseissä emme toista kertaa tingi avoimuudesta, ja viranhaltijoiden osalta tällaiset sopimukset on ehdottomasti käsiteltävä avoimemmin, Leskinen vakuuttaa.

Suosittelemme sinulle