Hyppää sisältöön

Yritys haluaa rakentaa yli tuhannen jalkapallokentän kokoisen aurinkovoimalan itärajalle – yksi syy ylitse muiden

Lappeenrantaan suunniteltu auronkovoimala olisi Euroopan suurimpia. Kokoisimme kolme kysymystä ja vastausta suunnitelmasta.

Toimitusjohtaja Miko Huomo kertoo videojutussa, mistä aurinkovoimalasuunnitelmassa on kyse.
Ilona Pesu,
Noora Palola

Lappeenrannan kaupunki ryhtyy (siirryt toiseen palveluun) tänä vuonna kaavoittamaan paikkaa jättimäiselle aurinkovoimalalle.

Kyse on imatralaisen Etec Energy & Automation -yrityksen suunnittelemasta, jopa Euroopan suurimmaksi kuvaillusta aurinkopuistosta.

1. Miksi juuri Lappeenranta?

Keskeinen etu Lappeenrannassa on se, että sähköä olisi helppo siirtää voimalalta eteenpäin.

– Suomessa ei ole kovin montaa paikkaa, jossa olisi Fingridin uusi kantaverkon sähköasema näin lähellä hankealuetta. Yllikkälän sähköasema on reilun kolmen kilometrin päässä, toimitusjohtaja Miko Huomo Etec Energy & Automationista kertoo.

Lappeenrannan liepeillä on suunnittelualue Kuutostien varrella.
Suunnittelualue pitää sisällään Suurisuon ja Huuhansuon sekä niiden lähialueet. Alueen koko tarkentuu suunnittelun edetessä. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Huomon mukaan Suomen eteläinen rannikko olisi aurinkovoimalalle hieman parempi paikka kuin Lappeenranta. Hänen mukaansa ero ei kuitenkaan olisi kovin suuri – eivätkä kaikki hankkeet mahtuisi esimerkiksi Hankoon.

2. Mitä alueella on nyt?

Mahdollisen aurinkovoimalan suunnittelualue on enintään noin 900 hehtaarin eli vajaan 1 300 jalkapallokentän kokoinen.

Koko pinta-alaa ei kuitenkaan käytettäisi aurinkovoiman tuotantoon, sillä esimerkiksi suoja-alueet ja luontoarvot täytyy ottaa huomioon. Sekä alueen koko että tiedot sen nykytilasta tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mukaan suunnittelualueella on sekä entistä turvetuotantoaluetta Huuhansuolla että luonnontilaisempaa suota Suurisuolla. Osa alueesta on talousmetsää.

Huuhansuon läheistä metsää talvella. Alueelle kaavaillaan aurinkovoimalaa.
Aurinkopaneelien lisäksi alueelle tulisi esimerkiksi teitä ja sähkönsiirtoon tarvittavaa tekniikkaa. Suunnittelualuetta ei välttämättä rakenneta täyteen, vaan alue voi pienentyä esimerkiksi luontoarvojen vuoksi. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Pimiä kuvailee aluetta myös kallioiseksi. Siellä on esimerkiksi luolastaan tunnettu Tupavuori.

Alueella tehdään Pimiän mukaan luontoselvitys, jossa tarkastellaan luontoarvojen lisäksi esimerkiksi Tupavuoren maisema-arvoja ja luolan virkistyskäyttöä.

Kaksi suurinta maanomistajaa ovat Lappeenrannan kaupunki ja Lappeenrannan seurakuntayhtymä. Lisäksi alueella on yksityisiä maanomistajia.

3. Mitä luonnonsuojelijat sanovat?

Suunnitelmat ovat tällä hetkellä niin alustavia, ettei Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistys pysty ottamaan niihin kantaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola toteaa yleisellä tasolla, että aurinkovoima on ilmastonmuutoksen torjunnassa suuri mahdollisuus. Keskeinen kysymys on se, miten aurinkovoimaloita sijoitetaan.

– Mahdollisuuksia on esimerkiksi entisillä turvepelloilla, sillä niitä pitäisi muutenkin ilmastonmuutoksen takia vettää ja vedenpintaa nostaa. Jos pistettäisiin aurinkovoimala päälle ja sen alla ennallistettaisiin suopeltoa takaisin suoksi, voitaisiin saada samalla ennallistamishyöty, Veistola sanoo.

Metsistä aurinkovoimalan rakentamiselle mahdollisia olisivat käytännössä talousmetsät.

– Suojelumetsiin näitä ei voi tietenkään laittaa. Pitäisi katsoa paikat, joissa ei ole metsiensuojeluarvoja. Suolle on parempi laittaa kuin metsään, mutta jos metsä on muutenkin jo hakattu, silloinhan sinne voi tällaisen laittaa.

Myös aurinkovoimalan tarvitsemat sähkölinjat pitäisi Veistolan mukaan sijoittaa niin, etteivät ne vaaranna uhanalaisia luontotyyppejä tai lajeja.

Mitä ajatuksia aurinkovoimala herättää? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 2. helmikuuta kello 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle