Hyppää sisältöön

Nopeammin uusiutuva suon pintakerros korvaa turpeen kasvualustoissa

Uuden biokuitulaitoksen myötä Biolan hyödyntää nopeasti uusiutuvaa suobiomassaa sekä puukuitua. Suobiomassan eli soiden pintakerroksen hyödyntäminen kasvualustoissa on suomalainen innovaatio.

puukuidun ja sammaleen sekoitusta katetussa ulkoilmavarastossa
Puukuidun ja nopeasti uusiutuvan suobiomassan seoksella voidaan korvata turve kasvualustoissa. Kuva: Biolan
Anna-Mari Vuollet

Kasvualustayritys Biolan on kehittänyt valmistusprosessin, minkä avulla turve pystytään korvaamaan eläinkuivikkeissa sekä kasvualustoissa. Uudessa biokuitulaitoksessa hyödynnetään puunjalostusteollisuuden prosessilaitteita, jotka on muokattu yrityksen tarpeisiin.

– Minä olen aivan innoissani. Prosessissa hyödynnetään nopeasti uusiutuvaa suobiomassaa. Käyttämme mahdollisimman ”huonolaatuista” pintakasvustoa eli raaka-aine tulee esimerkiksi metsäojitetuilta, puustoisilta alueilta. Kun turpeen uusiutumisessa puhutaan tuhansista vuosista, uusiutuu suon pintakerros vuosikymmenissä, eli ero on varsin merkittävä, tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell kertoo.

Kaupallinen tuotanto käynnistyy loppuvuodesta

Biokuitulaitoksen ja uuden valmistusmenetelmän suunnittelu käynnistyi Biolanilla vuonna 2020. Turpeen saatavuuden heikkeneminen, markkinoiden vaatimukset sekä kasvualustamarkkinoiden valtava kasvupotentiaali kannustivat muutokseen. Ennen investointipäätöksen tekemistä yritys tutki eri raaka-aineiden soveltuvuutta yrityksen tuotteisiin.

– Biokuitulaitos maksoi noin seitsemän miljoonaa euroa. Kun tehdään tämän kokoluokan investointeja, oli tarpeen tehdä ennakoivaa tutkimusta. Kun tuomme markkinoille uuden ratkaisun, niin sen pitää toimia vähintään yhtä hyvin tai mieluummin paremmin kuin turve, Fontell toteaa kehitystyöstä.

Biokuitulaitoksen testausvaihe alkoi Eurassa syksyllä 2022. Tällä hetkellä yritys tuottaa pieniä kaupallisia eriä, mutta varsinainen kaupallinen tuotanto alkaa vuoden toisella puolikkaalla. Tutkimusyhteistyö Itä-Suomen yliopiston suoekologian osaston kanssa kuitenkin jatkuu.

– Tarkoituksena on turvata raaka-aineen saatavuus. Tutkimme kuinka rahkasammalta saadaan meille tuotantoprosessiiin niin, että tuemme uusiutumista sekä mietimme myös mahdollisia kasvatusmetodeja, Fontell kertoo.

Euroopan markkinat pyrkivät eroon turpeesta

Ammattiviljelyyn tarkoitettujen kasvualustojen päämarkkinat ovat viennissä. Biolanin päämarkkinoilla Keski-Euroopassa turpeen käyttö on ollut jo pitkään vastatuulessa, ja puukuitua on hyödynnytty alustoissa. Nyt puukuitua tuotetaan myös Eurassa.

– Olisihan se hassua, jos meidän pitäisi tuoda muualta puukuitua, kun Suomi elää metsästä, Fontell naurahtaa.

Biolan vie kasvualustoja yli viiteenkymmeneen maahan.

– Useat maat kuten Hollanti ja Britannia ovat jo pitkään pyrkineet eroon turpeen käytöstä kasvualustoissa. Puukuidun ja suobiomassan sekoitusta ei valmisteta missään muualla maailmassa, ja tämäntyyppiselle ratkaisulla on kova kysyntä, Fontell kommentoi yrityksen tulevaisuuden näkymiä.

Kuluttajille uuden biokuitulaitoksen raaka-ainetta hyödyntävä turpeeton puutarhamulta tulee myyntiin jo keväällä.

Voit keskustella aiheesta 8.2. kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle