Hyppää sisältöön

Saudi-Arabia aikoo sponsoroida naisten MM-kisoja – kisajärjestäjä kauhuissaan, syyttää Fifaa tekopyhyydestä

Tieto Saudi-Arabian mahdollisesta MM-kisojen sponsoroinnista on järkyttänyt Australian ja Uuden-Seelannin jalkapalloliittoja.

Muhammad bin Salman, Gianni Infantino ja Vladimir Putin istuvat vierekkäin MM-kisoissa 2018.
Muhammad bin Salman, Gianni Infantino ja Vladimir Putin seurasivat yhdessä vuoden 2018 MM-kisoja. Kuva: Getty Images
Hinni Hirvonen

Jalkapallon naisten MM-kisat pelataan heinä-elokuussa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Saudi-Arabian valtiojohtoinen turistijärjestö ”Visit Saudi” on mediatietojen mukaan yksi kisojen sponsoreista.

Kisajärjestäjät eivät ole ottaneet kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan ja ihmisoikeusrikkomuksista syytetyn maan yhteistyötä ilolla vastaan.

– Olemme erittäin pettyneitä, että Australian jalkapalloliittoa ei oltu mitenkään konsultoitu tälläisestä päätöksestä. Olemme yhdessä Uuden-Seelannin jalkapalloliiton kanssa kirjoittaneet Fifalle ja pyytäneet heitä selventämään asiaa, Australian liiton naisten toiminnasta vastaava johtaja Bonita Mersiades kommentoi The Athleticille. (siirryt toiseen palveluun)

– Ehdotettu Visit Saudi -sponsoriyhteistyö on jälleen yksi esimerkki Fifan tekopyhyydestä. He väittävät kunnioittavansa naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja samaan aikaan he eivät tunne lainkaan huonoa omaatuntoa hyväksyä sponsorirahaa organisaatiolta, joka ei jaa samoja arvoja eikä kunnioita ihmisoikeuksia, Mersiades jatkoi.

Lionel Messi mestaruuspystin kanssa väkijoukossa.
Myös tuore maailmanmestari Lionel Messi toimii Saudi-Arabian turismilähettiläänä. Kuva: EPA-EFE

Saudi-Arabian kruunuprinssi Mohammed bin Salman on viime vuosina pyrkinyt kiillottamaan maan julkisuuskuvaa erilaisilla uudistuksilla, kuten myöntämällä naisille ajo-oikeuden. Naiset saivat oikeuden katsoa jalkapalloa vuonna 2018, ja naisten jalkapalloliiga käynnistettiin vuonna 2020.

Todellisuudessa maa syyllistyy yhä vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat yhä laittomia. Tuoreen raportin mukaan nykyhallinto on esimerkiksi tuplannut teloitusmäärät. Myös kidutus, alaikäisten vangitseminen ja näytösoikeudenkäynnit ovat yleisiä maassa.

– Tämä osoittaa, ettei jalkapallokulttuuri ole muuttunut mihinkään kymmenen vuoden aikana, todennäköisesti se on mennyt huonompaan suuntaan. Muutos tapahtuu vain, jos he, joilla on valtaa, ilmoittavat, että nyt riittää ja kerääntyvät yhteen muutosta vaatiakseen, Mersiades tylyttää.

Cristiano Ronaldo ottaa selfietä
Cristiano Ronaldo siirtyi saudiarabialaisen Al Nassrin riveihin MM-kisojen jälkeen. Kuva: Getty Images

Jalkapallon miesten MM-kisat järjestettiin vastikään Qatarissa ja ne saivat osakseen runsaasti kritiikkiä. Paheksuntaa herätti niin korruptioituneeksi paljastunut hakuprosessi, maan surkea ihmisoikeustilanne, ilmastoon liittyvät ongelmat kuin Qatarin olematon jalkapallokulttuuri. Stadionit rakennettiin vain MM-kisoja varten.

Saudi-Arabialla on monia samoja ongelmia. Maan on kuitenkin uutisoitu haluavan (siirryt toiseen palveluun) järjestää miesten MM-kisat 2030 yhdessä Kreikan ja Egyptin kanssa.

Suosittelemme sinulle