Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajien suomen oppimista vaikeuttaa opettajapula – OAJ:n mielestä ongelma on koulutuksen kilpailuttamisessa

OAJ on pitkään vaatinut kotoutumiskoulutukseen valtakunnallisesti yhtenäisiä laatukriteerejä. Kilpailuttamisen sijaan ammattijärjestö keskittäisi kotoutuskoulutuksen virallisiin oppilaitoksiin.

Oksana Ostapova, Abdullah Balikci ja Anna Shenderovskaia ovat opiskelleet suomea maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa neljän kuukauden ajan.
Virpi Kotilainen,
Minna Matintupa

OAJ:tä on jo pitkään hiertänyt ELY-keskusten tapa kilpailuttaa kotoutumiskoulutukset, eikä kritiikin kärki ole vuosien mittaan muuttunut.

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus järjestetään pääosin työ- ja elinkeinoministeriön alaisena työvoimapoliittisena koulutuksena, jonka kilpailutuksesta vastaavat siis ELY-keskukset.

OAJ:n mukaan kilpailutuksen säännöt vaihtelevat alueittain ja myös alueen sisällä, mikä tekee koulutuksesta hajanaista ja lyhytjännitteistä.

Yle kertoi tammikuussa, että koulutusten järjestämistä on hankaloittanut opettajapula. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ pitää yhtenä syynä tilanteeseen nykyistä kotoutuskoulutusjärjestelmää.

– Jokainen kotoutumiskoulutuksessa työtä tekevä opettaja joutuu muutaman vuoden välein miettimään, onko hänellä enää työtä, OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen toteaa.

Kilpailuttamisen sijaan OAJ keskittäisi kotoutuskoulutuksen virallisiin oppilaitoksiin.

Opettajan työpaikka on säännöllisesti vaakalaudalla

Keski-Suomen ELY-keskuksen Työllisyys, osaaminen ja kulttuuri -yksikön päällikkö Marja Pudas toteaa, että koulutusten kilpailuttamista ohjaa laki julkisista hankinnoista, jota ELY-keskuksen on pakko noudattaa.

Pudas sanoo, että kotoutumiskoulutukseen on kaikkialla Suomessa tulossa suuri määrä ihmisiä, lähinnä ukrainalaispakolaisia, ja odotettavissa on ”niukkuutta koulutuksista”.

– Kilpailutus pitää hintatason kohtuullisena, mikä tarkoittaa sitä, että käytettävissä olevalla rahalla saamme koulutusta useammalle ihmiselle.

Kokenut suomi toisena kielenä eli S2-opettaja Miia Mikkonen sanoo vuosien varrella tottuneensa siihen, että työpaikka on muutaman vuoden välein katkolla.

– Eihän se kivaa ole, että työpaikka on säännöllisin väliajoin vähän vaakalaudalla. Mutta onhan monella muullakin alalla sellaista, että yt:t painaa niskaan, Mikkonen toteaa.

Kotoutumiskouluttaja Miia Mikkonen Jyväskylän Springhouselta on opettanut maahanmuutajia jo usean vuoden ajan.
Miia Mikkonen on opettanut aikuisia maahanmuuttajia kotoutumiskoulutuksessa jo 18 vuotta, vuodesta 2016 alkaen vakituisena opettajana valmennustalo Springhousessa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Mikkonen luonnehtii työtään vapaaksi; siinä pääsee hänen mukaansa käyttämään mielikuvitustaan ja kehittämään opetussuunnitelmia.

– Meillä on valtakunnallinen ja koulun oma opetussuunnitelma, joissa pitää pysyä, mutta sen sisällä voi käyttää omaa luovuuttaan, hän sanoo.

Maahanmuuttajille tarjotaan kotoutumiskursseja yhä enemmän verkossa.

Miia Mikkonen sanoo, että etäopiskelu sopii monille maahanmuuttajille, ja se on kätevä harvaanasutuilla seuduilla asuville.

– Mutta onhan se haastavaa, jos on vähän kokemusta kieltenopiskelusta ja heikot digitaidot, hän muistuttaa.

Ammattijärjestö pelkää, että kilpailutuksen ratkaisee raha, ei laatu

OAJ vaatii kotoutumiskoulutuksen siirtämistä työvoimahallinnolta opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen, osaksi Suomen koulutusjärjestelmää. Tämä loisi koulutukselle yhtenäiset laatukriteerit, Päivi Lyhykäinen toteaa.

Pudas muistuttaa, että opetushallitus on laatinut kotoutumiskoulutukselle opetussuunnitelman (siirryt toiseen palveluun). Koulutuksen järjestäjien on pitänyt noudattaa sen perusteita viime elokuusta alkaen.

Päivi Lyhykäisen mukaan yksityiset koulutuksen järjestäjät eivät kuitenkaan suostu julkistamaan omien koulutustensa opetussuunnitelmien sisältöä.

Hän toteaa, että opetushallituksen laatimat opetussuunnitelman perusteet antavat hyvän raamin koulutuksen toteuttamiseen, mutta niitä pitää muokata vielä paikallisesti.

OAJ:n mukaan yksityiset toimijat voittavat kilpailutukset yleensä siksi, että ne tekevät halvimman tarjouksen.

Järjestön opettajilta keräämien tietojen perusteella viimeisimmässäkin kilpailutuksessa viime vuoden lopulla Uudellamaalla voiton veivät yksityiset halvimmalla tarjouksellaan. Laatua ei painoteta, Lyhykäinen toteaa.

Pudas sanoo, että Keski-Suomen ELY painottaa laatua koulutuksen kilpailutuksessa. Kilpailutuksen kriteerit vaihtelevat Pudaksen mukaan muun muassa siksi, että alueet eivät ole yhtenäisiä.

– Niiden työmarkkinat ovat erilaiset, samoin niiden maahanmuuttajaväestö.

OAJ aikoo pitää tavoitteitaan esillä vaalikevään aikana. Toiveena on hallitusohjelmaan kirjaus siitä, että kotoutumiskoulutus siirretään opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen ja sille laaditaan sitovat valtakunnalliset laatukriteerit.

Marja Pudas arvelee, että muutoksia ei ole lähiaikoina luvassa, sillä suurin osa koulutuksista on kilpailutettu ensi vuoteen saakka, ja vuonna 2025 työllisyyspalvelut kotoutumiskoulutuksineen ovat siirtymässä valtiolta kuntien vastuulle.

– Se on niin iso hallinnollinen muutos, että epäilen ettei kenelläkään riitä tässä yhteydessä aikaa miettiä kotoutumiskoulutusten kriteerien uudistamista.

Suosittelemme sinulle