Hyppää sisältöön

Poliisi ei aloita esitutkintaa Ylöjärven johtamisselvitysasiassa

Poliisi katsoo, ettei rikoslaissa oleva virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistö ole täyttynyt.

Ylöjärven kunnanhallituksen kokoushuone, nuija pöydällä
Ylöjärven kaupunginhallituksen taannoinen päätös johtamisselvityksen hankkimisesta on herättänyt paljon kuohuntaa. Kuvituskuva kaupunginhallituksen kokoushuoneesta. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Pasi Punkari

Sisä-Suomen poliisi ei aloita esitutkintaa Ylöjärven parin vuoden takaisessa johtamisselvitysasiassa.

Esille ei ole tullut seikkoja joiden vuoksi olisi syytä epäillä asiassa tapahtuneen rikosta, eikä esitutkintaa täten käynnistetä, perustelee rikoskomisario Panu Rautio.

Asiasta kertoi ensin Ylöjärven uutiset. Lehden mukaan yksityishenkilö oli pyytänyt poliisia selvittämään, oliko kaupungin virkamiehiä syytä epäillä rikoksesta siksi, että päätöksentekoprosessissa ei ole noudatettu hallintosääntöä.

Yli kaksi vuotta sitten tilattu johtamisselvitys on aiheuttanut Ylöjärven päätöksenteossa paljon kuohuntaa. Selvitys tilattiin henkilöstön runsaan vaihtuvuuden takia. Samoihin aikoihin myös kaupunginjohtaja irtisanoutui.

Osaa poliittisista päättäjistä kaihertaa edelleen johtamisselvitykseen liittyvät epäselvyydet. Tästä on ollut kitkaa etenkin kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä.

Lue lisää: Ylöjärven johtamisesta tehty selvitys paljastaa muutostarpeen – parannettavaa muun muassa johtamisessa, vuorovaikutuksessa ja tiedonkulussa

Poliisi eri linjoilla kuin hallinto-oikeus

Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti syksyllä, että Ylöjärven kaupunginhallitus ylitti toimivaltansa, kun se päätti johtamisselvityksen hankinnasta.

Ylöjärven hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluu päättää vain yli 200 000 euron hankinnasta. Johtamisselvitys maksoi alle 20 000 euroa.

Poliisi katsoo, että Ylöjärven kaupunginhallituksella oli toimivalta päättää johtamisselvityksen hankinnasta.

– Saadun selvityksen perusteella pidän toteen näytettynä, että Ylöjärven kaupunginhallituksen tapahtumien aikaan voimassa ollut hallintosääntö on ollut muuhun kuntakenttään verrattuna puutteellinen, rikoskomisario Panu Rautio kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Hallinto-oikeuden päätökseen on haettu valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistö ei täyty

Poliisi katsoo, että johtamisselvitysasiassa eivät täyty rikoslain virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistötekijät. Asiassa ei ole syytä epäillä virkamiehen tai -miesten toimineen tahallaan virkavelvollisuuden vastaisesti.

– Epäilty teko, puutteellinen hallintosääntö ja sen soveltamiseen liittyvä harkintavallan käyttö huomioon ottaen teon moitittavuus on myös vähäistä, Rautio perustelee.

Virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön täyttääkseen teon tulisi olla tahallinen ja siitä tulisi aiheutua vähäistä suurempi haitta tai vahinko.

Ylöjärven kuntapolitiikkaa on sekoittanut myös luottamuksellisten asioiden vuotaminen julkisuuteen. Julkisuuteen on päätynyt tietoja kaupunginhallituksen marraskuun lopussa salaisena käsittelemästä asiasta.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle