Hyppää sisältöön

Analyysi: Tuleeko kokoomuksesta suurin pudottaja? Suosituimpien puolueiden kannatus lähenee toisiaan

Kokoomus ei voi olla täysin varma vaalien ykköspaikastaan. Perussuomalaisista taas ei löydy enää yhtä paljon arvaamatonta potentiaalia kuin ennen, kirjoittaa politiikantoimittaja Päivi Lakka.

Sanna Marin, Petteri Orpo, Riikka Purra.
SDP:n Sanna Marin, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Riikka Purra kisaavat tiukasti kevään eduskuntavaalien ykköspaikasta. Kuva: Lehtikuva & Yle
Päivi Lakka

Ylen tänään torstaina julkaistun puolueiden kannatusmittauksen huipulla alkaa olla ahdasta.

Kun huhtikuun eduskuntavaaleihin on kaksi kuukautta, kolmen suurimman puolueen kannatukset mahtuvat kolmen prosenttiyksikön sisään.

Kärkisijaa jo pitkään pitänyt kokoomus pysyy edelleen ykkösenä 21,6 prosentilla. SDP on toiseksi suurin puolue, 19,1 prosentin kannatuksella. Viime mittauksessa perussuomalaiset nousi toiselle sijalle hengittämään kokoomuksen niskaan, mutta laski nyt takaisin kolmanneksi 18,4 prosentilla.

Mitä lähemmäs vaalit tulevat, sitä tiiviimmäksi kärki käy. Ja samalla myös mittauksen pylväät alkavat elää.

Kokoomuksen ykköspaikka on myös horjuvin

Kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa on jo pidetty arvailuissa tulevana pääministerinä. Kokoomus ei voi silti olla varma ykköspaikastaan.

Aikaisemmat vaalit ovat osoittaneet, että kannatusmittausten ykköspaikka on usein myös se kaikkein horjuvin. Kannatuskärki tuppaa tasaantumaan ja suuret etumatkat lyhenemään, kun vaalipäivä lähestyy ja äänestäminen alkaa pyöriä ihmisten mielessä.

Näin kävi keskustan mittaussuosiolle vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Puoli vuotta ennen vaaleja puolueen kannatus oli vielä 27 prosentissa, mutta vaali-iltana tästä oli jäljellä enää 21,1 prosenttia. Keskustasta tuli kuitenkin pääministeripuolue.

Nyt kokoomuksessa toivotaan, ettei kuntohuippu osunut liian aikaiseen. Puolue oli tässä kuussa Ylen mittauksen suurin laskija, kun sen kannatuksesta katosi yhdellä kertaa 1,4 prosenttiyksikköä. Näin alhaalla sen kannatus oli viimeksi vuosi sitten. Toki kokoomuksella on myös varaa pudota, ilman että johtoasema horjuu.

Orpolla on nyt kieli keskellä suuta, kun hän pyrkii turvaamaan puolueensa ykköspaikan vaaleihin asti. Viime vuoden lopulla Orpo ihmetteli jo puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) päätöstä jäädä kesken Nato-prosessin isyysvapaalle ja päivitteli pääministeri Sanna Marinin (sd.) kiljuntaa vaalitentissä. Enää samanlaisia sammakoita ei olisi varaa päästää suusta.

PS:n kannatus ei näytä enää nousevan

Perussuomalaiset taas on nostanut kannatustaan tasaisesti koko viime vuoden ajan. Nyt kannatus ei näyttäisi enää nousevan.

Perussuomalaisille uutta vaaleissa on se, että puolueen äänestäjät tuntuvat olevan viime vaaleja varmempia omasta puoluekannastaan. Vielä pari vuotta takaperin perussuomalaisten kannatus heittelehti villisti prosenttiyksikköjä suuntaan toiseen. Nyt puolue vaikuttaa vakiinnuttaneen puolelleen vuoden 2019 vaalien vanhat äänestäjät.

Perinteisesti perussuomalaiset on nojannut vahvasti juuri epävarmoihin ääniin, ja onnistunut usein yllättämään vaalipäivänä myös gallupit.

Edellisissä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa puolueen kannatus liikkui puoli vuotta ennen äänestyspäivää vain alle kymmenessä prosentissa. Vaaleissa perussuomalaiset nousi kuitenkin toiseksi suurimmaksi puolueeksi keräten 17,5 prosenttia äänistä.

Toisinto aikaisemmista vaaleista ei edelleenkään ole mahdotonta. Tällä kertaa puolueesta ei kuitenkaan löydy enää samanlaista ennalta arvaamatonta potentiaalia, joka noustaisi kannatuksen vaalipäivänä täysin odottamattomiin lukemiin.

Pääministeripuolue edelleen poikkeuksellisen suosittu

Pääministeripuolue SDP:n kannatus pysyy edelleen poikkeuksellisen korkealla tasolla. Se on hallitusvastuusta huolimatta vain kasvanut viime eduskuntavaaleihin verrattuna. Ratkaisevaa SDP:lle on se, miten pääministerin korkea henkilökohtainen suosio lopulta heijastuu vaalitulokseen.

Tulevina kuukausina puolueet pyrkivät epätoivoisesti saamaan kantaansa vielä punnitsevia taakseen. Jokainen ääni merkkaa, kun hallitusneuvottelijan hattu on kiinni parista desimaalista. Pienikin puhallus voi saada kannatusluvut suureen liikkeeseen.

Huhtikuun alkuun on aikaa kaksi kuukautta. Se on politiikan mittakaavassa ikuisuus. Tässä vaiheessa vaalien lopputuloksesta voi sanoa vain sen, että mitä vain voi vielä tapahtua.

Puolueiden kannatuksen muutoksia pitkällä aikavälillä voit tutkia osoitteessa yle.fi/puoluekannatus.

Suosittelemme sinulle