Hyppää sisältöön

Imatralla puhdistetaan kesällä kalliohakkauksia: tavoitteena parantaa kaiverrusten säilymistä

Kalliohakkauksella tarkoitetaan kaiverruksia tai kuvioita, jotka on tehty hakkaamalla, uurtamalla tai kaivertamalla kallioon. Imatran Kruununpuistossa kalliohakkauksia on löydetty 126 kappaletta.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.
Marika Anttonen

Imatran Kruunupuistossa alkaa kesällä kalliohakkausten puhdistustyö. Kalliohakkauksella tarkoitetaan kaiverruksia tai kuvioita, jotka on tehty hakkaamalla, uurtamalla tai kaivertamalla kallioon.

Historialliset kalliohakkaukset täytyi tutkia, jotta niistä ei tuhottaisi uhanalaisia sammal- tai jäkälälajeja.

Niitä ei havaittu kasvillisuusselvityksessä, joten kalliohakkaukset otetaan esille ja puhdistetaan niin, ettei niitä vaurioiteta.

– Tavoitteena on saada kalliohakkaukset pidettyä esillä ja puhtaana eloperäisestä aineksesta ja parantaa niiden säilymistä tulevaisuuteen, kertoo Imatran kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen.

Kruununpuiston tutkimusalueella havaittiin kaksi uhanalaista lajia eli vuorijalava ja saarni. Ne ovat todennäköisesti puistoon istutettujen puiden jälkeläisiä, eivät luonnonvaraisia.

Imatran Kruununpuistossa kalliohakkauksia on paikannettu 126 kappaletta. Osa hakkauksista on tehty 1800-luvun loppupuolella, osa 1900-luvun alussa ja viimeiset noin 1970-luvulla.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki lappeenranta@yle.fi.

Suosittelemme sinulle