Hyppää sisältöön

Serlachiuksen taidesauna sai vuoden Betonirakenne-palkinnon, kiitosta saavat betoniset yksityiskohdatkin

Palkitsijoiden mukaan betonirakenteinen sauna ei uhmaa suomalaista sauna-arkkitehtuuria.

Ulkona otettu kuva Taideasaunan terassiosasta. Puupintaiset rakennukset ja järvi ympäröivät vaaleansävyistä terassialuetta, jossa pihakalusteita ja poreamme.
Saunan runkorakenteet ja julkisivut sekä ulkotilojen rakenteet on valettu betonista. Rakennuksessa on käytetty paljon myös puuta. Arkistokuva. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Heli Mansikka

Serlachius museoiden Taidesauna on palkittu vuoden 2022 Betonirakenteena. Taidesauna sijaitsee Mänttä-Vilppulassa Gösta-museon edustalla, Melasjärven rannalla.

Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry. Saunan runkorakenteet ja julkisivut sekä ulkotilojen rakenteet on valettu betonista. Palkitsijoiden mukaan betonirakenteinen sauna ei uhmaa suomalaista sauna-arkkitehtuuria.

Tuomaristo kiittelee Taidesaunaa yksilöllisestä, innovatiivisesta ja taitavasta arkkitehtisuunnittelusta. Myös osaava rakennuttaminen ja erityisen laadukas toteutus, jossa betonilla on näkyvä rooli yksityiskohtia myöten, saa tunnustusta.

Taidesauna avattiin viime kesänä. Taidesaunan suunnittelusta vastasi sama arkkitehtikolmikko, joka piirsi Serlachius-museo Göstan paviljongin: Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan. Suomalaisena arkkitehtikumppanina projektissa toimi Pekka Pakkanen. Saunaa vuokrataan yksityiskäyttöön ja siellä on myös yleisövuoroja.

Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien, ja se nyt järjestettiin 53. kerran. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista.

Suosittelemme sinulle