Hyppää sisältöön

Vain osa luonnonsuojelukeräyksistä saa lahjoittajat raottamaan kukkaroaan – käävät ja raakut eivät saa lahjoittajia liikkeelle

Luonnonperintösäätiössä pohditaan nyt Kääpämetsä-keräyksen yhdistämistä enemmän tuottaneen kampajan kanssa.

Kaksi kääpää kannossa.
Käävillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja metsien luonnollisessa uusiutumisessa. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle
Anne-Maria Niskanen

Luonnonperintösäätiön Kääpämetsä-kampanjan saldo on karttunut odotettua hitaammin. Viime vuoden marraskuussa alkaneen keräyksen saldo on tällä hetkellä noin 11 420 euroa. Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila sanoo, että rahasumma ei yksin riitä oikein mihinkään.

– Nyt me pohdimme Kääpämetsä-keräyksen yhdistämistä kahteen tai jopa kolmeen pienempään keräykseen. Yksi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi Kuhankeittäjän kotimetsä -kampanja, missä uhanalaiselle lintulajille etsitään sopivaa kotimetsää Etelä-Savosta.

Kuhankeittäjän kotimetsän suojelemiseksi oli syyskuun alkuun mennessä kertynyt lahjoitusvaroja jo 43 381 euroa. Kampanjan avasivat heinäkuussa 2021 Luonnonperintösäätiö, Etelä-Savon lintuharrastajat Oriolus ry, Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry, Kangasniemen Luonto ry, Pidä Saaristo Siistinä ry ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri.

– Syynä Kääpämetsä-kampanjan vähäiseen kiinnostukseen voi olla ihmisten vähäinen tietämys lahottajasienistä ja niiden merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle, Jussila toteaa.

Hänen mukaansa myös Raakkumetsä-kampanjan kohdalla voi olla kyse samasta syystä, sillä jokihelmisimpukoiden eli raakkujen suojelumetsä ei ole innostanut lahjoittajia. Raakku on melko tuntematon monelle ihmiselle, arvelee Jussila.

Suojelujohtaja Anneli Jussila kertoo, että tutut eläimet ja maakunnalliset kampanjat kiinnostavat nyt ihmisiä. Esimerkiksi Pelastetaan Ylä-Lapin ikimetsät-kampanjan saldo oli heinäkuussa jo 248 302 euroa. Huhtikuussa 2022 alkanut keräys on voimassa vielä reilut kaksi vuotta.

Suosittelemme