Hyppää sisältöön

Suomen tennismiehillä hieno tilaisuus tehdä historiaa, vastassa huippumaa Argentiina – tarkkaan valittu pelialusta voi tuoda ratkaisevan edun

Suomi kohtaa Argentiinan Davis Cupissa viikonloppuna. Voittaja pääsee 16 maan finaaliturnaukseen. Kiinnostavaa on muun muassa se, kuka pelaa nelinpeliä Harri Heliövaaran parina. Ottelut näkyvät Ylen kanavilla.

Emil Ruusuvuori pelaa tennistä keskittyneellä ilmeellä.
Emil Ruusuvuori on Suomen ykköspelaaja. Kuva: Icon Sportswire via Getty Images
Sakari Lund

Suomen ja Argentiinan Davis Cup -ottelut näkyvät Ylen kanavilla. Tarkemmat lähetystiedot löydät jutun lopusta.

Suomen tennismiehillä on ensi viikonloppuna mahdollisuus tehdä historiaa. Suomi kohtaa Davis Cupissa Espoossa Argentiinan ja ottelun voittaja etenee maailman 16 parhaan maan Davis Cup -finaaliturnaukseen.

Davis Cupin pelijärjestelmä on muuttunut vuosien varrella, mutta Suomi on ollut neljä kertaa aiemmin vastaavassa ottelussa, jossa voitolla olisi päästy 16 parhaan joukkoon. Niistä kaikista on tullut tappiot: 1990 Ruotsille, 1999 Italialle, 2002 Hollanille ja viime vuonna Belgialle.

Nyt on jälleen mahdollisuus ja täysin realistinen. Argentiina on todella kova ja perinteinen tennismaa, mutta Suomea auttaa se, että arvonta toi kotiottelun. Argentiina kotonaan massakentällä olisi ollut huomattavasti vaikeampi vastus. Espoossa pelataan suhteellisen nopealla alustalla hallissa, mikä sopii suomalaispelaajille, mutta ei ole argentiinalaisten suosikkialusta.

Lisäksi Argentiina ei tullut Suomeen aivan parhaalla joukkueellaan. Argentiinalaisia on tällä hetkellä kaksinpelin maailmanlistalla sadan parhaan joukossa seitsemän. Maan ykkönen Diego Schwartzman ja kolmonen Sebastian Baez eivät ole mukana.

Otto Virtanen pelaa tennistä.
Otto Virtanen pelaa todennäköisesti Suomen kakkospelaajana. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Lähtökohtaisesti Suomen ykköspelaajana pelaa Emil Ruusuvuori (ATP-43) ja kakkospelaajana Otto Virtanen (ATP-181). Argentiinalla parhailla listasijoituksilla mukana olevat pelaajat ovat Francisco Cerundolo (ATP-31) ja Pedro Cachin (ATP-68).

Ruusuvuoren kausi ei lähtenyt parhaalla mahdollisella tavalla liikkeelle. Kahdessa ensimmäisessä turnauksessa tuli tappio heti avausottelussa. Australian avoimissa Ruusuvuori voitti yhden ottelun ja hävisi sitten maailmanlistan kuudentena olleelle Andrei Rubleville. Taustalla oli harvinaisen pitkä parin kuukauden tauko otteluista ja reilun parin viikon jakso ilman tennismailaa kädessä.

– Ensimmäiset viikot sujuivat nousujohteisesti. Kaksi ensimmäistä viikkoa olivat vaikeita, ehkä parin kuukauden tauko otteluista näkyi siinä. Australian avoimissa tuli kaksi hyvää ottelua, Ruusuvuori sanoi harjoitusten välissä Talissa.

Ruusuvuori korosti Argentiinan tasoa ja tiesi, että helppoja vastustajia ei ole luvassa.

– Tunnen paremmin ne, jotka eivät ole täällä. Täällä olevia kavereita vastaan en ole pelannut virallista ottelua, mutta olen treenannut.

Myös Suomen kapteeni Jarkko Nieminen muistutti Argentiinan tason laajuudesta.

– Ketä tahansa sieltä tulee kentälle, tulee laadukkaita pelaajia. Heilä ei ole ehkä kaikkein suurimpia aseita, mutta ei myöskään heikkouksia. Argentiina on laajuudeltaan ja pelityylillisesti stabiili ja tasainen joukkue.

Kuka pelaa Heliövaaran kanssa nelinpeliä?

Nelinpeli on tärkeä osa maaottelua. Tällä kertaa mielenkiintoinen kysymys on se, mikä on Suomen nelinpelipari. Viime vuosina se on ollut Harri Heliövaara ja Ruusuvuori.

Nyt Patrik Niklas-Salminen on keskittynyt pelkästään nelinpeliin ja pelannut hyvin. Alkuvuodesta on tullut kaksi haastajakiertueen finaalipaikkaa. Maailman huipulle noussut Heliövaara on itsestäänselvä valinta, mutta nyt olisi ehkä mahdollisuus antaa Ruusuvuoren keskittyä kaksinpeleihin.

– Ihan rehellisesti ei ole päätetty vielä. Tilanne on selvästi erilainen kuin esimerkiksi viime vuonna, jolloin koin, että Ruusuvuoren kanssa oli paras pelata. Tällä hetkellä on aika tasainen valinta, jos saisin valita, kumman kanssa pelaisin, Heliövaara totesi tiistaina.

– Totta kai on mahdollista, että Patrik pelaa. Varsinkin viime kuukausina hänen pelinsä on mennyt paljon eteenpäin, Jarkko Nieminen sanoi.

Argentiinan nelinpelispesialistit ovat Andres Molteni (nelinpelin ATP-36) ja Maximo Gonzalez (nelinpelin ATP-45). Heliövaara on nelinpelin rankingissa tällä hetkellä kymmenentenä ja Niklas-Salminen sijalla 129.

– Molteni on tuttu kaveri. Olemme pelanneet useamman kerran ja treenanneet paljon yhdessä. Gonzalez on kokenut kaveri, mutta ei minulle niin tuttu. Kumpikin viihtyy aika paljon takakentällä, mikä viittaa juuri siihen, että he pitävät hitaammista kentistä. Toivottavasti saamme verkon haltuun, nopealla alustalla se on yleensä voittava taktiikka, Heliövaara mietti.

Kotiedulla iso merkitys

Suomen joukkueen jäsenet korostivat yksi toisensa jälkeen kotiedun merkitystä, johon kuuluu myös oikeus valita pelialusta.

– Onneksi meillä on kotietu, siitä saadaan toivottavasti iso etu. Olin aika onnellinen, kun katsoin arvontatilaisuutta, Heliövaara sanoi.

– Yritämme ottaa tästä kaiken irti. Argentiinalaiset pystyvät varmasti pelaamaan nopeallakin alustalla hyvin, vaikka heidän parhaat tuloksensa ovat hitaammilta alustoilta. Kenttää on tuunattu vähän nopeammaksi. Sen pitäisi olla vielä pykälää nopeampi kuin viime vuonna, Nieminen kertoi.

Harri Heliövaara PLK
Nelinpeliässä Harri Heliövaaran selkä on taas kunnossa. Kuva: Esa Fills / Yle

Espoon Areenalla oli taitoluistelun EM-kisat ja vielä keskiviikkona Manowar-yhtyeen konsertti. Tenniskenttä saatiin viritettyä ja joukkueet pääsivät harjoittelemaan sinne vasta torstaina. Tennisliitto joutui hakemaan poikkeuslupaa, koska sääntöjen mukaan peliareenalle pitäisi päästä harjoittelemaan kolme päivää ennen ottelua.

Davis Cup on erilainen tapahtuma tenniksessä, jossa yleensä pelataan yksilöinä. Davis Cupin menestystä ei voi suoraan verrata henkilökohtaisiin saavutuksiin, mutta pelaajat arvostavat sitäkin korkealle.

– Suomi ei ole ikinä selvinnyt lopputurnaukseen, se olisi suomalaiselle tennikselle upea suoritus. Varmasti olisi yksi mieleenpainuvimmista jutuista, mitä uralle on sattunut. Joukkuekilpailu tuo usein enemmän tunnetta mukaan, Heliövaara mietti.

– Suomi on ollut Davis Cupissa vuosikymmeniä mukana, mutta koskaan ei ole päästy niin pitkälle. Sekin jo kertoo paljon. Olemme tehneet pitkän ja menestyksekkään matkan, olisi kiva sinetti, että pääsisimme sinne mittaamaan tasoamme kaikkia parhaita vastaan, kapteeni Nieminen totesi.

Finaaliturnauksen alkulohkot pelataan neljässä eri kaupungissa syyskuussa. Kahdeksan parasta etenee päätösvaiheeseen, joka pelataan Malagassa marraskuussa.

Suosittelemme