Hyppää sisältöön

Yhdysvallat ja Venäjä ilmiriidoissa ydinasevalvonnan noudattamisesta – ”Venäjä ei päästä meitä tutkimaan”

Uusi Start -sopimus on ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Yhdysvallat syyttää Venäjää siitä, ettei se ole noudattanut sopimukseen kuuluvia ​​velvoitteitaan.

Pietarin ulkopuolella esiteltiin Venäjän asearsenaalia syyskuussa 2017. Kuvassa on mm. lyhyen kantaman ballistinen ohjus Iskander-M (keskellä).
Pietarin ulkopuolella esiteltiin Venäjän asearsenaalia syyskuussa 2017. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA
Petri Burtsoff

Ydinasevalvonta Yhdysvaltain ja Venäjän välillä on käytännössä lakannut.

Uuden Start -sopimuksen, jonka myötä maat sitoutuvat rajoittamaan ydinaseidensa määrää, noudattamista ei käytännössä valvota lainkaan.

Yhdysvallat syyttää Venäjää siitä, ettei se päästä amerikkalaistarkkailijoita maahan. Osana sopimusta Venäjä ja Yhdysvallat sallivat toistensa tarkkailijoiden pääsyn valvomaan sen noudattamista.

– Venäjä ei päästä Yhdysvaltain tutkijoita maahan tekemään tarkastuksia, joihin miellä on sopimuksen mukaan oikeus. Tämä uhkaa ydinasevalvontaa maidemme välillä, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja kertoo The Guardian -sanomalehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Venäjä on estänyt amerikkalaisten suorittamat tarkastukset elokuusta lähtien. Sen mukaan tämä oli vastaus Yhdysvaltain toimiin, joilla estettiin venäläistarkastajien työ.

Tänään Venäjä syytti Yhdysvaltoja siitä, että se on ”tuhonnut perusteet maiden väliselle asevalvonnalle”.

Venäjä noudattaa maan Yhdysvaltain-suurlähettilään Anatoly Antonovin mukaan edelleen Uutta Start -sopimusta pilkun tarkkaan.

Venäjä syyttää lisäksi Yhdysvaltoja ”myrkyllisestä ja vihamielisestä” asenteesta Venäjää kohtaan.

Uusi Start on ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä

Uusi Start solmittiin vuonna 2010 ja se tuli voimaan vuonna 2011.

Sopimus rajaa kummankin maan ydinkärkien määrän korkeintaan 1 550:een. Sopimus rajoittaa myös mannertenvälisten ohjusten, sukellusveneistä laukaistavien ohjusten ja raskaiden pommikoneiden määrää.

Uusi Start oli jatkoa kylmän sodan aikana neuvotellulle Start I -sopimukselle.

Maat neuvottelivat pitkään vuonna 2026 umpeutuvan Uuden Start -sopimuksen pidentämisestä, mutta Venäjä vetäytyi neuvotteluista viime syksynä.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat erimielisiä jo siitä, millaisia ydinaseita sopimuksen pitäisi koskea.

Lue myös:

Yhdysvallat ja Venäjä jatkavat ydinaseita rajaavaa Start-sopimusta – Presidentit kävivät ensi puhelinkeskustelun Bidenin valtaannousun jälkeen

Yhdysvallat ja Venäjä jatkoivat ydinaseiden rajoitussopimustaan viidellä vuodella

Yhdysvaltojen mukaan sopu ydinaseita rajoittavasta sopimuksesta olisi lähellä – Venäjä kiisti suostuvansa ehtoihin

Mistä Helsingin ydinasekokouksessa on kysymys –Asiantuntija: Jos tämä epäonnistuu, suurvaltojen on vaikea aloittaa neuvotteluja uudestaan, koska mitään ei ole jäljellä

Suosittelemme sinulle