Hyppää sisältöön
Bowlaren Santtu Tahvanainen.

Laiska luonnonlapsi

Yhdysvalloissa tv-kommentaattorit puhuvat Santtu Tahvanaisesta keilailun tulevana supertähtenä. Häntä vertaillaan lajin suurnimeen.

Annos kananugetteja. Siinä Santtu Tahvanaisen aamiainen sinä päivänä, kun Sportliv saapuu vierailemaan keilaajan kotihalliin Ylöjärvellä.

Ei mikään tyypillinen aamiainen ammattilaisuraa tavoittelevalle urheilijalle. Mutta Tahvanainen ei olekaan mikään tyypillinen huippu-urheilija.

Hän ei häpeä myöntää olevansa sekä laiska että hieman saamaton. Että hän vihasi koulua. Että hänellä on aina ollut vaikeuksia ottaa vastaan neuvoja hyvää tarkoittavilta valmentajilta. Ja että hän viettää mieluiten aikaansa pelaamalla videopelejä.

Santtu Tahvanainen spelar videospel.
Santtu Tahvanainen elätti jonkin aikaa itsensä videopeleillä. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Mutta sitten hän meni ja löi itsensä läpi käytyään viime keväänä Amerikassa esittelemässä taitojaan.

Asia johti toiseen, ja marraskuussa 26-vuotias ylöjärveläinen valittiin amerikkalaisen ammattikeilailun Vuoden tulokkaaksi – ensimmäisenä suomalaisena, toisena eurooppalaisena ja vasta neljäntenä ulkomaalaisena sitten palkinnon perustamisen vuonna 1964.

– Jos olen jotain vihannut yli kaiken koko elämäni ajan, niin häviämistä. Mitä isommat panokset, sitä enemmän olen pystynyt saamaan itsestäni irti. Kun tittelit ja kymmenettuhannet dollarit ovat pelissä, annat kaikkesi, sanoo luonnonlapsi, joka vielä Yhdysvaltoihin lähtöä edeltävänä iltana harkitsi jättävänsä koko matkan väliin.

Heitto ei toiminut ja edelliset kisat olivat menneet huonosti. Sillä hetkellä debyytti pro-kiertueella tuntui ylivoimaiselta haasteelta.

Hyvän ystävänsä ja keilakaverinsa Simon Susiluodon pep talkista eli kannustuspuheesta voimistuneena hän kuitenkin lähti matkaan.

– Ilman Simonia ei olisi Amerikan-tarinaa kerrottavana.

Katso Sportlivin minidokumentti Santtu Tahvanaisesta:

Varttui isoisän keilahallissa

Kun Santtu Tahvanainen oli nelivuotias, hänen isoisänsä alkoi pyörittää keilahallia Ylöjärvellä. Samoihin aikoihin Santtu heitti ensimmäisen keilapallonsa. Isoisä muistaa kuin eilisen, kuinka Santtu otti hirveän vauhdin, vipelsi viivalle ja päästi pallon menemään.

– Neuvoa häntä ei voinut, koska hän tiesi ja osasi kaiken heti nelivuotiaana, Kyösti Tahvanainen muistaa nauraen.

Hänellä ei totta puhuen ole aina ollut helppoa tyttärenpoikansa kanssa, mutta peli- ja pallosilmää pojalla on ollut alusta alkaen.

Bowlaren Santtu Tahvanainen och hans morfar Kyösti Tahvanainen.
Santtu ja Kyösti Tahvanainen. Useimmiten hyvissä väleissä, mutta joskus liika on liikaa. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Jo kun Santtu 12-vuotiaana voitti ensimmäiset palkintorahansa, 500 euroa, ajatus alkoi itää, että keilaajana voisi ansaita toimeentulonsa. Se tuntui paljon houkuttelevammalta vaihtoehdolta kuin opiskelu ja ”oikean” ammatin hankkiminen.

Yläasteen jälkeen Tahvanainen alkoi kuitenkin opiskella merkonomiksi, mutta jo toisena vuotena hän jätti opinnot kesken ja ryhtyi keilaamaan kokopäiväisesti.

Hänen omien sanojensa mukaan alussa meni hemmetin hyvin, mutta sitten alkoi mennä huonommin. Itse hän puhuu jonkinlaisesta burnoutista.

Kun vielä nuorten SM-kisat, joissa hän oli monta vuotta jahdannut kultaa, menivät surkeasti, Tahvanainen teki radikaalin päätöksen.

– Pakkasin pallot ja tein aikalailla katoamistempun. Ilmoittamatta kenellekään lopetin keilaamisen.

Tahvanainen muutti tätinsä luo maalle, keräämään ajatuksiaan. Samalla hän teki pientä elantoa pelaamalla videopelejä.

Santtu Tahvanainen bowlar.
Arkiaamuisin Tahvanaisella on usein melkein koko halli itsellään. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Noin vuotta myöhemmin isoisä pyysi Santtua kesäksi töihin keilahallin vieressä sijaitsevalle pienoisgolfradalle.

– Tein sen virheen, että menin sisälle halliin tekemään muutaman koeheiton – ja hitto, että se tuntui hyvältä, Tahvanainen muistelee neljä vuotta myöhemmin.

Kipinä syttyi uudelleen.

– Toisessa kisassa tein 300 pistettä ja vanha unelma kokeilla siipiäni USA:ssa heräsi.

Koronapandemian ja rahapulan vuoksi unelma toteutui vasta viime keväänä.

Bowlaren Santtu Tahvanainen,.
Muutamat koeheitot veivät Tahvanaisen mennessään pitkän tauon jälkeen. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Odottamaton menestys debyytissä

Yhdessä maajoukkuetoverinsa Tomas Käyhkön ja Jarno Lahden kanssa Tahvanainen matkusti viime vuoden helmikuussa Yhdysvaltoihin. Siellä hän löysi itsestään täysin uuden puolen.

– En yleensä koskaan keskity ennen heittoa, mutta siellä jostain syystä tein sen. Yhtäkkiä kaikki loksahti paikoilleen ja pelasin paljon paremmin kuin uskalsin toivoa.

Hän myöntää, että se, ettei kukaan odottanut häneltä mitään, saattoi tehdä hänen pelistään rennompaa – jännityksestä huolimatta.

Tahvanainen sijoittui heti PBA-debyytissään kymmenen parhaan joukkoon. Vain muutamaa viikkoa myöhemmin hänestä tuli nimi kaikkien huulilla, kun hän sijoittui toiseksi Colorado Springs Openissa.

Saavutuksia, jotka tuntuvat käsittämättömiltä, kun ottaa huomioon surkean kisakunnon juuri ennen matkaa.

Santtu Tahvanainen bowlar.Santtu Tahvanainen bowlar.

Santtu Tahvanaisen ollessa 11-vuotias hän siirtyi kahden käden keilaustekniikkaan.

Maailman ykkösnimi Jason Belmonte sekä suomalaiskollega Osku Palermaa käyttävät samaa tekniikkaa.

Menestys ammattilaiskiertueella sijoitti Tahvanaisen pelaajalistalle, jolta PBA-liigaa pelaavat joukkueet saivat varata pelaajia heinäkuussa pelattavaan liigaturnaukseen.

Tahvanainen valittiin Dallas Strikersiin heti ensimmäisellä kierroksella. Hän oli loppujen lopuksi ainoa tulokas, joka lunasti paikan kymmenen liigajoukkueen kisaviisikkoon.

Itse varaustilaisuutta Santtu ei tule koskaan unohtamaan. Hän seurasi tapahtumaa livestreamin kautta kotona Suomessa.

Kun oli Dallas Strikersin vuoro valita, PBA:n pomo Tom Clark antoi puheenvuoron joukkueen kapteenille, keilailulegenda Norm Dukelle.

– Tom, toivottavasti sinä voit lausua pojan nimen, se on aivan mahdoton…

Silloin Santtu Tahvanainen tiesi, mitä oli tulossa.

– Siinä vaiheessa nousi hymy ja oli hilkulla, että kyyneleet olisivat alkaneet valua, koska tiesin, ettei listalla ollut toista nimeä, joka voisi olla hankala jenkki Dukelle.

Clark auttoi Dukea ääntämisessä ja muistutti, että he olivat vuosien varrella oppineet lausumaan myös Mika Koivuniemen nimen oikein. Ja lisäsi, että olisi varmasti viisasta oppia myös Santtu Tahvanaisen nimi.

Upea päätös upealle vuodelle

Tahvanainen lähti heinäkuussa takaisin pelaamaan PBA-liigaa huomattavasti paremmalla itseluottamuksella kuin keväällä. Yhdysvalloissa vietetyn kymmenen päivän aikana hän onnistui jälleen erinomaisesti.

– Vitsailtiin, että jos joku ennen ei tiennyt, kuka minä olen, niin ei ollut epäilystäkään, etteikö tiennyt sen reissun jälkeen.

Ja jos joku jostain syystä ei ollut vielä huomannut villihiuksista suomalaista, hänet takuulla huomattiin, kun hänet loppuvuodesta valittiin PBA:n Vuoden tulokkaaksi selkeällä erolla muihin.

– Tiesin, että äänestystulos julkaistaisiin seuraavalla viikolla, joten kun puhelin soi ja näin, että se oli Tom Clark, arvasin, mikä hänen asiansa oli.

Bowlaren Santtu Tahvanainen.
Tahvanainen onnistui hienosti kesällä PBA-kiertueella. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Sattumalta Santtu oli tuolloin vierailemassa Simon Susiluodon luona. Kaverin, joka vuoden alussa suostutteli hänet lähtemään USA:n valloitukseen.

– Höpötin siinä Clarkin kanssa, kun Simon heitti nyrkit ja sanoi Hyvä me! Ja totuus on, että ilman Simonia en olisi koskaan lähtenyt.

Toisaalla isoisä Kyösti otti uutisen vastaan rauhallisesti.

– Miten sen sanoisi nätisti... Tittelihän ei kuitenkaan elätä. Vuosi sitten, kun hän lähti Amerikkaan, siellä mietittiin, että kuka hemmetin Tahvanainen tuolta tulee, jostain Ylöjärveltä. Nyt kaikki haluavat voittaa vuoden rookien.

Isoisä on hieman huolissaan, miten pojan tulee käymään ja haluaisi nähdä hänen treenaavan vähän määrätietoisemmin ennen lähtöä.

Ja olihan Santtu aikonut aloittaa myös fysiikkatreenin, mutta siitä nyt ei vain ole tullut mitään.

Bowlaren Santtu Tahvanainen spelar badminton.
Ihan vain huvin vuoksi keilaaja-Santtu pelaa silloin tällöin sulkapalloa tai padelia kavereidensa kanssa. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Koivuniemen ja Palermaan jalanjäljissä

Tahvanainen aloitti tammikuun lopussa ensimmäisen täyden kautensa Amerikan pro-kiertueella luottavaisin mielin. Hän on huomannut, että pystyy suoriutumaan hyvin paineen alla, televisiokameroiden edessä.

– Haluan näyttää, etten ollut mikään tähdenlento. Haluan näyttää, että pystyn pelaamaan vakaan uran ja tietysti on hauskempaa keilailla, jos ei jää tappiolle, sanoo Tahvanainen, joka on viime vuosina elänyt kädestä suuhun pienillä palkintorahoilla ja isoisän ”sponsoroimana”.

Bowlaren Santtu Tahvanainen på stranden i Ylöjärvi.
Santtu Tahvanainen kävelee joka aamu parin kilometrin matkan kotoaan keilailuhalliin, jossa hän harjoittelee. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Vuosien varrella hän on kuitenkin sivusta päässyt seuraamaan, kuinka kaksi suomalaista keilaajaa on ansainnut elantonsa ja enemmänkin Amerikan pro-kiertueella.

Vuosina 1999–2019 Mika Koivuniemi pelasi Yhdysvalloissa kasaan yhteensä kaksi miljoonaa dollaria, kun taas Osku Palermaa on kerännyt reilut puoli miljoonaa runsaassa kymmenessä vuodessa.

Kun Tahvanainen lähti Amerikkaan viime keväänä, tarkoituksena oli haistella tunnelmaa ja saada käsitys, millaista ammattilaiskiertueella on. Sitten hän tulikin kotiin 19 000 dollaria taskussaan. PBA-liigasta palkintorahaa tuli vielä 13 000 lisää.

– Kyllähän siinä maailma vähän mullistui. En edes voittanut mitään ja rahaa tuli kuitenkin ihan hyvin.

Vuoden 2023 PBA-kiertue alkoi Indianapolisista tammi-helmikuun vaihteessa. Avauskisassa Tahvanainen jäi alkukarsintoihin.

Kilpailut käydään eri puolilla Yhdysvaltoja, eikä niiden välissä ole kuin muutama päivä. Kiertue kestää koko kevään ja finaalit käydään kesällä. Liiga pelataan tänä vuonna syyskuussa.

Arvokisadebyytti vielä odottaa

Vuosi 2022 oli suomalaiselle keilailulle menestyksekäs. Miehet voittivat yhteensä kahdeksan mitalia EM-kotikisoissa Helsingin Talissa.

Parhaiten onnistui yksi Tahvanaisen Amerikan-matkan kavereista, Tomas Käyhkö. Hän oli osallisena viidessä mitalissa, napaten muun muassa henkilökohtaisen All Event -hopean.

Naisten EM-kisoissa Tanskassa Peppi Konsteri voitti henkilökohtaisen All Event -kullan sekä pronssit pari- ja triokilpailuissa.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, kaveri, joka valittiin viime vuonna PBA:n Vuoden tulokkaaksi ja josta on jopa veikkailtu uutta Jason Belmontea, ei ole koskaan osallistunut aikuisten arvokilpailuihin. Australialainen Belmonte oli Vuoden tulokas vuonna 2009 ja on sittemmin valittu vuoden pelaajaksi seitsemän kertaa.

– On saattanut olla jotain laiskan tynkää ja jäänyt jotain vaatimuksia täyttämättä, luonnonlapsi Santtu Tahvanainen selittää ja myöntää, ettei siinä olisi juuri muuta vaadittu kuin harjoituspäiväkirjan täyttämistä ja sen toimittamista maajoukkuevalmentajalle.

Ja isoisä huokaa.