Hyppää sisältöön

Kuntien oma osaaminen ei riitä sähkön hinnan kilpailuttamiseen – Harjavalta ja Nakkila turvautumassa salkunhoitajan apuun

Sähkön hinnan viimeaikaiset muutokset ovat saaneet kunnat miettimään, miten ne jatkossa hankkivat sähkönsä. Salkunhoitajan käyttö kilpailutuksessa on noussut esille Harjavallassa ja Nakkilassa.

Sähkölinjoja.
Sähkön hinta on vaihdellut huomattavan paljon viime kuukausina. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Antti Laakso

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sähkön hinnan nousu ja suuret hintavaihtelut aiheuttavat ongelmia kansalaisten ja yritysten lisäksi myös sähkösopimuksia tekeville kunnille.

Esimerkiksi Nakkilassa ja Harjavallassa ei enää luoteta omaan kykyyn kilpailuttaa sähkösopimuksia. Virkamiehet esittävät, että kunnat ryhtyisivät hankkimaan sähkön salkunhoitajan palveluna, koska omaa asiantuntemusta kilpailutukseen ei löydy.

Myös aiemmissa kilpailutuksissa auttanut alueellinen sähköyhtiö Lammaisten Energia on ilmoittanut, että yhtiön henkilöstöresurssit eivät ole riittäviä asian hoitamiseksi.

Tappioita pelätään

Pelkona on, että ilman riittävää asiantuntemusta kunnat esimerkiksi tekevät kiinteähintaisen sähkösopimuksen väärään aikaan ja kärsivät hintojen mahdollisesti laskiessa merkittäviä laskennallisia tappioita.

Salkunhoitaja olisi ulkopuolinen yhtiö, joka kilpailuttaisi sähkön etukäteen sovittujen periaatteiden mukaisesti. Virkamiehet ehdottavat, että palvelu ostetaan Volue Market Services AS Filial Finland -yhtiöltä.

Kilpailutusta ei virkamiesten mukaan tarvita, koska hankinnan hinta alittaa kilpailutusta vaativan summan. Hankinnalla on arvion mukaan myös kiire.

– Sähkön kilpailutuksen ja salkunhoidon hankinta-arvo on marginaalinen itse sähköenergian hankintakustannuksiin nähden, Nakkilan tekninen johtaja Harri Kukkula perustelee tekniselle valiokunnalle kirjoittamassaan esittelyssä.

Hankintaan voisi tulla mukaan Harjavallan ja Nakkilan sekä jätehuoltoyhtiö Jokilaakson Ympäristön lisäksi myös muita toimijoita, kuten paikallisia seurakuntia.

Aiempi kuntien sopimus Lammaisten Energian kanssa päättyy vuoden lopussa. Uuden sopimuksen sähkönkulutusmäärä on arvion mukaan 8,5 gigawattituntia vuodessa.

Hinnat pilvissä

Sähkön hinnat ovat vaihdelleet viime kuukausina merkittävästi. Viime vuonna sähkön pörssihinta nousi ennätyskorkealle. Viime viikkoina hinta on taas ollut matalampi, mutta se on edelleen huomattavasti viime vuosien keskimääräistä hintaa korkeammalla.

Hintavaihteluiden taustalla on erityisesti Venäjän Ukrainassa aloittama sota, jonka seurauksena Euroopan energiamarkkinat ovat häiriintyneet pahasti.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme sinulle