Hyppää sisältöön

Kansallisgallerian selvitys valmis: johtajien matkakuluista ei löytynyt huomautettavaa

Kansallisgalleria päätti tehdä oman selvityksensä johtajien kuluista sen jälkeen, kun niistä nousi kohu viime vuoden joulukuussa.

Kiasman pääty Musiikkitalolta päin.
Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapalan rahankäyttö nousi esille loppuvuodesta 2022. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Minna Rinta-Tassi

Kansallisgalleria käynnisti viime vuoden joulukuussa sisäisen selvityksen, jossa tutkittiin sen nykyisen johdon matkakulut ja edustusmenot vuosilta 2017–2022.

Selvitys tehtiin tämän vuoden tammikuussa. Siinä käytiin läpi Kansallisgalleriassa tällä hetkellä toimivien johtajien matkalaskut ja kuluveloitukset.

Kansallisgallerian rahankäyttö nousi puheenaiheeksi sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat kertoi artikkelissaan, että Kiasman johtaja Leevi Haapala yritti maksattaa puolisonsa majoituskuluja työnantajallaan.

Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä totesi tuolloin Ylelle:

– Selvitys tehdään, koska julkisuudessa on herännyt epäilys siitä, onko Kansallisgalleria käyttänyt julkisia rahoja asianmukaisesti.

Puolison kuluista tarkemmat ohjeet

Kansallisgalleria toteaa nyt tiedotteessaan, ettei tutkittujen kulujen laillisuudessa ole huomautettavaa. Johtajien matkat ja kulut sekä niistä tehdyt selvitykset olivat ohjeiden mukaisia.

Tarkennettavaa löytyi laskujen selitteistä kuten kulun tai matkan tarkoituksesta ja Kansallisgallerian tehtävän toteutumisesta.

Selvitys osoitti, että Kansallisgallerian täytyy jatkossa täsmentää matkustus- ja edustusohjeitaan. Esimerkiksi puolison mukanaolosta syntyvistä kuluista ja loman yhdistämisestä työmatkaan ”on syytä tehdä entistä yksityiskohtaisemmat ohjeet”, selvityksessä todetaan.

Kansallisgalleriaan kuuluu Ateneumin taidemuseo, Sinebrychoffin taidemuseo sekä Nykytaiteen museo Kiasma. Ne kaikki sijaitsevat Helsingissä.

Lue lisää: Kansallisgalleria tekee selvityksen kohutuista matkakuluista ja edustusmenoista

Kansallisgallerian ex-johtaja Risto Ruohonen ihmettelee Kiasman kuittijupakkaa: ”Matkustaminen on oleellinen osa johtajan työtä”

Suosittelemme sinulle