Hyppää sisältöön

Tom Brady oli kuin lapsi konsolipeliä pelatessaan, sanoo asiantuntija – mansikoita välttänyt legenda keksi ”huijauskoodit” voittaakseen

45-vuotias Tom Brady ei ollut ikinä urallaan fyysisesti lahjakas, eikä häntä myöskään varattu kärkinimien mukana. Mielen lujuus ja pelinlukutaito tekivät hänestä kuitenkin poikkeuksellisen.

Tom Brady kuvattuna ottelussa.
Tom Brady ilmoitti keskiviikkona lopettamisestaan. Kuva: Getty Images
Simo Arkko,
Bettina Törnvall

Keskiviikkona päättyi yhden kaikkien aikojen urheilijan, Tom Bradyn, ura amerikkalaisen jalkapallon pelaajana. Brady ilmoitti asiasta sosiaalisen median kanavissa ja vakuutti, että lopettamispäätös pitää.

Vuosi sitten Brady ilmoitti lopettavansa, mutta hän pyörsi päätöksensä. Suomen jenkkifutismaajoukkueen päävalmentaja ja asiantuntija Mikko Koikkalainen yllättyi 45-vuotiaan Bradyn päätöksestä.

– Vähän yllätti. En olisi uskonut hänen lopettavan vielä tämän kauden jälkeen. Toki viime kaudella alkoi näkymään hänen fyysiset rajoitteensa, että sinällään aika on kyllä kypsä. Silti tämä tuli jotenkin pienenä yllätyksenä, Koikkalainen sanoo Yle Urheilulle.

Brady saavutti NFL-urallaan seitsemän Super Bowlin mestaruutta, minkä lisäksi hänet valittiin viisi kertaa finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Myös Bradyn tilastot uralla olivat hurjia. 89 214 syötettyä jaardia sekä 649 syötettyä touchdownia ovat NFL:n historian ennätyksiä. Päättyneellä kaudellakin hän oli sarjan kolmanneksi eniten jaardeja syöttänyt pelinrakentaja.

– Seitsemän Super Bowlin voiton lisäksi hänellä on hallussaan kaikki pelinrakentamiseen liittyvät tilastot. Hän on lajin tunnetuin pelaaja. Se, että hänet tunnetaan tämän lajin ulkopuolella, on jo aika merkittävää, Koikkalainen sanoo.

Tom Brady.
Bradyn ura NFL:ssä kesti 23 vuotta. Kuva: Getty Images

Brady ei ollut kärkivarauksia

NFL-pelejä selostavan Mika Laurilan mukaan Bradyn merkitys ulottuu myös normaaliin elämään. Laurila muistuttaa, että Brady varattiin vasta kuudennella kierroksella, sijalla 199. Edelle ylsi jopa kuusi pelinrakentajaa.

– Häneen ei uskottu. Meistä jokainen herää joskus Tom Bradyna alhaisella varausvuorolla, milloin tietää aamulla, että tästä tulee hyvä päivä vain tekemällä. Hän näytti kaikille, että vaikka ei ole nopein ja vahvin, voi nousta tähdeksi.

Pudotuspelit mukaan lukien Brady heitti lopulta urallaan 102 614 jaardia, kun muille kuudelle vuonna 2000 varatulle pelinrakentajalle kirjattiin 46 832 syötettyä jaardia.

– Miksi Tom Bradyn merkitys ei voisi näkyä arkielämässäkin? Tästä kun lähden uimaan, niin ajattelin uida ihan Tom Bradyna tänään, Laurila heitti.

Brady ei ollut Koikkalaisen mukaan ikinä fyysisesti lähelläkään lahjakkaimpia pelaajia. Mielen lujuus ja pelinlukutaito tekivät hänestä kuitenkin poikkeuksellisen.

– Hän pystyi säilyttämään tasonsa tiukoissa hetkissä. Hänellä oli uskomaton kilpailukyky, kilpailuvietti ja halu olla kaikkein paras. Tehdä kaikki sen eteen, että kroppa on parhaimmillaan otteluissa, Koikkalainen sanoo.

Tom Brady nostamassa Lombardi Trophya vuoden 2021 Super Bowlissa.
Brady nostamassa NFL:n mestaruuspalkintoa, Vince Lombardi Trophya vuonna 2021. Kuva: Getty Images

– Vähän samalla tavalla kuin nuori lapsi konsolipeliä pelatessaan keksii tietyt huijauskoodit, joilla hän menestyy, niin minulla on olo, että hän teki saman NFL-kentällä. Hän heitti lyhyttä tarkkaa heittoa aina kohteeseen ja se riitti. Se on mielestäni Bradyn tarina, Laurila puolestaan sanoo.

Brady tunnetaan myös kurinalaisista elämäntavoistaan. Hän ei käytä lainkaan sokeria ja menee aikaisin nukkumaan.

– Hän on elänyt hyvin tiukasti, eikä ole syönyt mansikoita, sillä se tekee kropalle pahaa, Koikkalainen toteaa.

– Hänellä on uskomaton kyky valmistautua parhaalla mahdollisella tavalla ja yrittää repiä kaikki pienet edut, mistä tahansa pystyykään. Se hänestä jäi eniten mieleen.

Sensaatiomainen nousu

Laurilalle on jäänyt Bradyn uralta eriyisesti mieleen vuoden 2017 Super Bowl. Silloin Patriots oli tappiolla lukemin 3–28, mutta nousi sensaatiomaisesti mestaruuteen.

– Se tuntui uskomattomalta. Olisin saattanut katsojana jättää pelin keskenkin, mutta selostaessa niin ei voinut tehdä. Ja sitten Patriots nousi.

– Se oli jotain käsittämätöntä, mitä ei ollut ennen ollut.

Tom Brady heittämässä palloa Atlanta Falconsia vastaan.
Vuonna 2017 New England Patriots nousi voittoon Atlanta Falconsia vastaan. Kuva: Getty Images

Irti nuoruudesta

Vaikka Brady päätti uransa Tampa Bay Buccaneersissa, Laurila näkee Bradyn hahmona, joka nosti New England Patriotsin paidassa Super Bowl-palkintoa ilmaan.

Elävän legendan lopettaminen oli myös Laurilalle merkki muutoksesta. Hänen on vihdoin aika päästää irti omasta nuoruudestaan.

– Nyt täytyy päästää viimeinenkin pikkurillin kynsi irti omasta nuoruudestani. Kun olin nuori, Tom Bradyn nimi ja kasvot tulivat tietoisuuteeni. Se aikakausi on jatkunut salakavalasti tänne asti ja olen yrittänyt roikkua nuoruudessa mukana. Nyt olen virallisesti keski-ikäinen, koska Tom Brady jää eläkkeelle.

Bradylla on jo tekemistä uransa jälkeiselle ajalle, sillä Brady siirtyy tv-kanava Foxin analyytikoksi. New York Postin mukaan kymmenvuotisen sopimuksen arvo on 356 miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle