Hyppää sisältöön

Tampere kerää generaattoreita ja aggregaatteja Kiovaan – lahjoituksia toivotaan yksityisiltä ihmisiltä ja yrityksiltä

Aiemmin Tampereen ystävyyskaupunkiin on lahjoitettu muun muassa busseja ja avustustarvikkeita.

Tuenosoituksia Ukrainalle Tampereen Kiovanpuistossa.
Tamperelaiset ovat lahjoittaneet Ukrainaan tavaraa ja rahaa sekä osoittaneet tukea. Tämä tuen osoitus nähtiin Tampereen Kiovanpuistossa viime helmikuussa. Kuva: Antti Eintola / Yle
Elina Nieminen

Tampereen kaupunki järjestää generaattorien ja aggregaattien keräyksen. Laitteet toimitetaan Tampereen ystävyyskaupunkiin Kiovaan.

Kaupunki kutsuu mukaan Pirkanmaalla toimivat yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt. Muun muassa Tampereen kauppakamari ja Pirkanmaan yrittäjät osallistuvat kampanjaan jäsenyrityksineen.

Keräys on osa Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsolan ja Eurocities-verkoston hallituksen puheenjohtaja Dario Nardellan joulukuussa käynnistämää kampanja. Metsola on haastanut mukaan kaikki kunnat ja kaupungit.

Kuljetuskustannukset maksetaan EU:n pussista

Ukrainaan lahjoitettujen tarvikkeiden kuljetuskustannuksista ja logistiikasta vastaa EU:n pelastuspalvelumekanismi, ja Suomessa sisäministeriö koordinoi kampanjaa.

– Tampere ja tamperelaiset ovat tukeneet ystävyyskaupunkiamme viimeisen vuoden ajan monella tavalla, ja tuemme Kiovaa jatkossakin. Olisi hienoa, että mahdollisimman monet lähtevät mukaan ukrainalaisten auttamiseksi, sillä yhdessä vaikutuksemme on suurin, sanoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen kaupungin tiedotteessa.

aggregaatti
Aggregaatti on laite, joka tuottaa sähköä joko bensiini- tai dieselmoottorin voimalla. Kuvituskuva. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Lahjoitettavat laitteet voivat olla käytettyjä, mutta toimivia. Keräysaika on 6.–28. helmikuuta.

Tampereen Infra testaa laitteiden toimivuuden, ja laitteet hyväksytetään vielä Ukrainan hallinnolla. Lahjoittajien nimet julkaistaan keräysajan päätyttyä Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Ukrainaa on avustettu monin tavoin

Tampereen kaupunki on tukenut sodan aikana Ukrainaa monin tavoin. Heti sodan alettua kaupunginhallitus päätti 150 000 euron raha- ja tarvikelahjoituksesta. Ukrainaan on myös lahjoitettu käytöstä poistettuja TKL:n busseja, joiden kyydissä toimitettiin kaupungin hankkimia ja vapaaehtoisten keräämiä avustustarvikkeita.

Viime kesänä kaupunki järjesti kesäleirin kiovalaislapsille. Symbolisesti tukea on osoitettu muun muassa valaisemalla Tammerkoskea Ukrainan lipun värein.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle