Hyppää sisältöön

Italian korkein oikeus linjasi: Lasten ei ole pakko nähdä isovanhempiaan

Taustalla on vuosia jatkunut ja paljon julkisuutta saanut oikeustaistelu riitautuneen suvun jäsenten välillä.

En farfar eller morfar håller sitt barnbarns hand medan de promenerar på en gångväg omringad av gröna träd och natur.
Lasten ei ole pakko nähdä isovanhempiaan Italian korkeimman oikeuden mukaan. Kuvituskuva. Kuva: Mostphotos/David Pereiras Villagrá
Petri Burtsoff

Italiassa maan korkein oikeus on antanut tuomion paljon julkisuutta osakseen saaneessa tapauksessa, jossa se joutui ottamaan kantaa lasten ja heidän isovanhempiensa suhteeseen.

The Guardian -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuosia kestäneen oikeustaistelun lähtölaukaus nähtiin Milanossa, jossa paikallinen käräjäoikeus määräsi perheen lapset viettämään aikaa isovanhempiensa kanssa lasten vanhempien vastustuksesta huolimatta.

Lasten vanhemmat, jotka olivat riitautuneet isovanhempien kanssa, valittivat tuomiosta ensin milanolaiseen vetoomustuomioistuimeen.

Se piti kuitenkin tuomion voimassa vuonna 2019 ja määräsi milanolaisperheen lapset viettämään aikaa isovanhempiensa kanssa sosiaalityöntekijän läsnä ollessa.

Tuomioistuin varoitti lapsille voivan aiheutua traumoja siitä, että he eivät voi tavata sukulaisiaan.

Vanhemmat valittivat päätöksestä Roomassa toimivaan korkeimpaan oikeuteen ja väittivät, että määrätyt tapaamiset isovanhempien kanssa olivat traumaattisia perheen lapsille suvun riitojen johdosta.

Korkein oikeus kumosi tuomion ja että lapset eivät ole Italiassa velvoitettuja tapaamaan isovanhempiaan, mikäli lapset eivät tätä halua.

The Guardianin mukaan Italiassa säädettiin vuonna 2006 perhelaki, joka määrää lapsille oikeuden ylläpitää suhdetta isovanhempiinsa lasten vanhempien erotessa.

Il Sole 24 Ore -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)oikeus ei kuitenkaan ole absoluuttinen, vaan tänään annetun päätöksen myötä isovanhempien tulee riitatapauksessa ensin osoittaa, että riidat on ratkaistu, ennen kuin he voivat tavata lapsenlapsiaan.

Suosittelemme sinulle